Republica Moldova, nou sprijin din partea liderilor europeni. Summitul de la finalul lunii, decisiv
- Nicolae Comănescu
- 18 iunie 2024, 20:54
Republica Moldova continuă să primească sprijin din partea celor 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE) în procesul de integrare.
La summitul ce se va desfășura la finalul lunii, în perioada 27 - 28 iunie, liderii vor promite continuarea asistenței pentru Basarabia, inclusiv în contextul alegerilor prezidențiale de la toamnă și al referendumului privind aderarea la UE.
Republica Moldova, noi asigurări de sprijin de la UE
Promisiunea este cuprinsă într-o ciornă a declarației finale a summitului, văzută de jurnaliștii de la Europa Liberă.
„Uniunea Europeană va continua să furnizeze întregul sprijin necesar R. Moldova pentru a face față provocărilor ca urmare a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, și pentru a consolida rezistența, securitatea și stabilitatea țării în fața activităților destabilizatoare ale Rusiei, inclusiv în contextul alegerilor și referendumului de la toamnă”, se spune în document.
În document se salută, printre altele, angajamentele bilaterale luate de statele membre față de Moldova în cadrul Misiunii de Parteneriat a Uniunii Europene (EUPM Moldova), dedicată consolidării apărării țării, pe fondul războiului din Ucraina.
Ciorna de declarație văzută de EL salută începerea negocierilor de aderare la UE cu Republica Moldova, într-un semnal că liderii europeni contează că aceasta va avea loc înaintea summitului, anume la o conferință interguvernamentală pe 25 iunie, la fel ca și în cazul Ucrainei.
Proiectul de declarație este consacrat în cea mai mare măsură tocmai Ucrainei, pe fondul intensificării eforturilor occidentale de a nu permite Rusiei să capete avantaj pe front, după o perioadă în care livrările de arme pentru Kiev au stagnat.
Basarabia, cu pericolul rusesc deasupra capului
Noua promisiune de sprijin împotriva tentativelor rusești de destabilizare a Moldovei vine la scurt timp după ce Statele Unite, Canada și Marea Britanie au avertizat într-o declarație comună că Rusia ar putea încerca, cu ajutorul aliaților ei moldoveni, să provoace contestarea rezultatului alegerilor prezidențiale din octombrie, dacă nu vor fi câștigate de un candidat pro-rus.
În declarația finală a summitului din 27-28 iunie ar urma să fie formulate critici aspre la adresa conducerii Georgiei, țară candidată la aderare, care a adoptat recent o controversată lege a „agenților străini”, după model rusesc, reprimând protestele organizate de opoziție și societatea civilă împotriva noii legislații, mai menționează sursa citată.