Republica Moldova devine centrul Europei unite. Liderii UE se reunesc la summitul Comunităţii Politice Europene. Participă și Zelenski

Republica Moldova devine centrul Europei unite. Liderii UE se reunesc la summitul Comunităţii Politice Europene. Participă și ZelenskiChișinău / Sursa foto: Dreamstime

Lideri din întreaga Europă se vor afla în cursul zilei de joi, 1 iunie, în Republica Moldova unde vor lua parte la al doilea summit al Comunităţii Politice Europene. Reuniunea este programată să se desfășoare într-un castel din zona viticolă a țării. Iar participarea liderilor europeni are o semnificație specială, dat fiind că Vladimir Putin a considerat Moldova un stat din sfera sa de influență pe care îl poate controla și manipula în orice direcție își dorește.

Republica Moldova găzduieşte un eveniment unic în istoria sa. Peste 50 de lideri din Europa vor participa la doilea summit al Comunităţii Politice Europene. Acesta este un for de discuții înființat în urmă cu un an, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

Alegerea Moldovei ca loc de desfășurare a acestei reuniuni este un semn de susținere pentru regimul de la Chișinău, dar și pentru Ucraina. Publicația Politico relatează că alegerea reprezintă și un semn al angajamentului colectiv al Europei de a-și uni forțele în fața agresivității ruse, dar și un semn de sfidare la adresa lui Vladimir Putin care a considerat această regiune ca făcând parte din sfera sa de influență.

La reuniune, care se va desfășura la un castel din inima ţinutului viticol moldovenesc, cei reprezentanții celor 27 de state UE şi ale altor 20 state europene participante, vor fi abordate chestiuni strategice şi va fi lansată o nouă misiune de parteneriat UE – Moldova.

La summit va participa și preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

„Dacă staţi la Moscova şi vedeţi 47 de ţări din imediata sau apropiata voastră vecinătate întâlnindu-se, fiind împreună, atunci acesta este un mesaj important”, a declarat un oficial UE înainte de summit.

Sursa foto: castelmimi.md

Programul reuniunii din Republica Moldova

În cadrul acestui al doilea summit al Comunităţii Politice Europene, creată la iniţiativa preşedintelui francez Emmanuel Macron, vor fi abordate diferite probleme, de la securitatea cibernetică la migraţie şi securitate energetică. De asemenea, va fi o oportunitate de a discuta tensiunile de pe continent, de la Azerbaidjan şi Armenia la recentele confruntări din nordul Kosovo.

Programul cuprinde o sesiune plenară, cu participarea tuturor delegaţiilor, dar şi grupuri de lucru, care vor avea loc în paralel. În cadrul acestora vor fi dezbătute teme care vizează securitatea, energia şi conectivitatea.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va susţine o intervenţie în cadrul sesiunii plenare şi va participa la grupul de lucru privind securitatea.

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova

Sursa: Facebook/ Maia Sandu

Ce obiective urmărește Republica Moldova

Moldova, ca şi Ucraina, a depus anul trecut cererea de aderare la Uniunea Europeană, iar Chişinăul intenţionează să se folosească de summit pentru a-şi prezenta reformele. Reprezentanții autorităților de la Chișinău doresc să-i convingă pe liderii UE să deschidă cât mai curând negocierile de aderare.

„Pentru noi, prezenţa a 50 de lideri în Republica Moldova este o piatră de hotar, este cel mai mare eveniment de politică externă pe care l-a găzduit vreodată Moldova. Este modul nostru de a ne ancora viitorul în Europa şi în UE. Este modul nostru de a accelera procesul de aderare la UE”, a declarat Olga Roşca, consilierul pe probleme de politică externă al preşedintei Maia Sandu.

Obiectivul Republicii Moldova, a adăugat ea, este ca o decizie să fie luată la Consiliului European din decembrie, astfel încât negocierile de aderare să poată demara la începutul anului 2024.