Republica Moldova, în UE. Oamenii cheie care vor face parte din echipa de negociatori

Republica Moldova, în UE. Oamenii cheie care vor face parte din echipa de negociatori Sursa foto: Arhiva EVZ

Cristina Gherasimov, vicepremierul pentru Integrare europeană, a anunțat cine va face parte din echipa de negociatori pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Republica Moldova se pregătește pentru aderarea la Uniunea Europeană. În acest context, Cristina Gherasimov, care este negociator-șef, a dat detalii despre echipa cu care va lucra.

„Vom avea reprezentanții instituțiilor cheie, în acest caz vorbim de șeful Biroului de reintegrare, un reprezentant la nivel vice-guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, un reprezentant al Ministerului de Finanțe, este vorba de ambasadoarea noastră la Bruxelles, Daniela Morari. La fel, vom avea nevoie de specialiști în domeniul economic, o să avem nevoie și de un specialist anticorupție și în același timp o să avem reprezentanții grupurilor de lucru pe cele 35 de capitole”, a declarat Cristina Gherasimov la protv.md.

Când va adera Republica Moldova la Uniunea Europeană

Cu referire la termenul de 2030 pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, Cristina Gherasimov a precizat că este un termen fezabil, însă depinde de modul în care Republica Moldova își va îndeplini sarcinile și reformele

Ne puteți urmări și pe Google News

„Termenul de șapte ani depinde doar de noi, pentru că etapă la care sîntem acum este o etapă unde noi trebuie să ne facem temele pentru acasă. Dar este un termen fezabil”, spune Gherasimov. Mai mult, vicepremierul a subliniat faptul că au rămas mai puțîn de șapte ani, pentru că ar trebui să încetăm negocierile pînă în decembrie 2027. „Asta înseamnă transpunerea legislației comunitare în legislația noastră națională pînă în acest termen, dar implementarea acestor standarde ale Uniunii Europene urmează să o efectuăm pînă la sfîrșitul anului 2030”, a mai spus Cristina Gherasimov.

Cristina Gherasimov

Cristina Gherasimov / sursa: Facebook

”Se va putea merge într-un mod accelerat sau în regres”

Vicepremierul pentru Integrare europeană a mai spus că, în funcție de felul în care Republica Moldova va fi evaluată la Bruxelles, se va putea merge într-un mod accelerat sau în regres.

Dacă e să vorbim de Reforma Justiției, să presupunem că în doi ani de zile noi implementăm toate reformele însă dacă anul patru a procesului de negocieri noi începem să înregistrăm regrese, Bruxelles ne poate parca până nu adresăm acele carențe noi care au apărut in proces. Pasul doi este etapa unde noi analizăm analizăm propria noastră legislație națională și o prezentăm la Bruxelles, echipei Comisiei Europene, a precizat Cristina Gherasimov.

Fiind întrebată de ce a fost nevoie de reforma Ministerului Afacerilor Externe, Gherasimov a explicat: „Acest proces tehnic necesită o coordonare a tuturor instituțiilor statului și mai mult. Acest rol de coordonare nu-l mai poate juca o singură instituție. Ministerul de Externe va fi implicat și în continuare pentru că procesul nostru de aderare la Uniunea Europeană nu este doar dialogul meu și al echipei de negociere la Bruxelles, sînt discuțiile pe care le ducem cu fiecare capitală a statelor membre”.