Republica Moldova va finanța din cadrul bugetului de stat doar 8600 de locuri în universități. Din totalul locurilor bugetare, un sfert sunt alocate specialităților pedagogice.
Ministerul Educației și Cercetării de la Chișinău a dat publicității un proiect de hotărîre de Guvern cu privire la planul de admitere în universități pentru anul de studii a fost elaborat de către Ministerul Educației și Cercetării. Potrivit proiectului, comanda statului pentru instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova prevede susținere bugetară pentru anul de studii 2022/2023 pentru 8682 de locuri dintre care: Științe ale Educației (circa 26% din totalul locurilor bugetare), Inginerie, Tehnologii și Arhitectură (19%); Tehnologii ale informației și comunicațiilor (11%); Medicină (11%); Științe agricole și medicină veterinară și Științe ale mediului (4%).
Propunerea pe care au făcut-o oficialii de la Ministerul Educației și Cercetării
Ministerul Educației și Cercetării a propus majorarea numărului de locuri bugetare pentru Științele educației, cu 145 de locuri bugetare (20 la licență și 125 la master), dar și majorarea la ciclul I cu 20 de locuri bugetare la Asistența socială. Autoritățile fac trimitere la necesitatea stringentă de cadre didactice în învățământul general, unde în prezent sînt peste două mii de locuri vacante. De asemenea, se atestă o lipsă de interpreți ai limbajului mimico-gestual, logopezi, psihopedagogi pentru copiii cu cerințe educaționale speciale.
Pentru onorarea obligațiunilor Republicii Moldova în cadrul contractelor bilaterale încheiate cu diferite țări, se planifică 106 locuri bugetare pentru admiterea la studii a cetățenilor străini, inclusiv 76 persoane – la studii superioare de licență și 30 de persoane la studii superioare de master.