Opoziția din Republica Moldova contestă la Curtea Constituțională Legea securității informaționale

Opoziția din Republica Moldova contestă la Curtea Constituțională Legea securității informaționale Republica Moldova. Sursa foto: Dreamstime.com

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a anunțat că a contestat la Curtea Constituțională mai multe prevederi ale Legii securității informaționale romulgate ieri de către președintele statului moldovean, Maia Sandu.

Deputații socialiști Adela Răileanu și Grigore Novac au depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care au solicitat Înaltei Curți să se expprime pe marginea constituționalității unor articole din Legea nr.143 pentru modificarea Codului serviciilor media audiovizuale, adoptată recent de majoritatea parlamentară.

Socialiștii acuză: Noua lege „cenzurează informația incomodă difuzată public”

Potrivit anunțului, socialiștii consideră că noua lege, pe care o numesc „a cenzurii”, încalcă mai multe prevederi ale Constituției, dar și tratate internaționale privind drepturile omului, ratificate de statul moldovean.

Potrivit acestora, modificările la Codul Audiovizualului, aduse de noua lege, „cenzurează informația incomodă difuzată public”, instituie penalizări disproporționate pentru cel acuzat de „dezinformare” și „strangulează agenții economici care activează în mass media”, se arată în comunicatul de presă difuzat de PSRM.

Legea securității informaționale interzice propaganda produsă în Federația Rusă

Legea securității informaționale, promulgată pe 19 iunie de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, interzice  știrile și emisiunile analitice produse în Federația Rusă, dar și programele care conțin ori susțin agresiunea militară, sau au conținut extremist, caracter terorist sau reprezentând o amenințare pentru securitatea națională a Republicii Moldova.

Instituțiile media, care nu se vor conforma, riscă amenzi și retragerea dreptului de a difuza publicitate.

Legea face permanente interdicțiile impuse odată cu decretarea stării de urgență

Legea a fost adoptată de Parlamentul Republicii Moldova la data de 3 iunie și a făcut permanente interdicțiile impuse odată cu decretarea în Republica Moldova a stării de urgență ca urmare a invaziei Federației Ruse în Ucraiana.

Din forma finală a acestei legi, ca urmare a mai multor controverse, a fost omisă o prevedere care se referea la reglementarea spațiului online și care atribuia Serviciului de Informații și Securitate dreptul de a bloca site-uri și de a amenda cetățenii acuzați că ar răspândi propaganda ori că dezinformează.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News