Replica României la cererea de independență a Transnistriei: „Reiterez susţinerea faţă de suveranitatea Republicii Moldova”. Mesajul ministrului Bogdan Aurescu

Replica României la cererea de independență a Transnistriei: „Reiterez susţinerea faţă de suveranitatea Republicii Moldova”. Mesajul ministrului Bogdan Aurescu Sursa: arhiva EVZ

România susține puternic Republica Moldova, suveranitatea și intergritatea sa teritorială. Este mesajul transmis de ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. Acesta a vorbit în conițiile în care Transnistria a solicitat recunoașterea independenței.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a transmis un mesaj de susținere pentru Republica Moldova. El a făcut o serie de declarații după ce separatiștii din Transnistria și-au declarat independența. Cererea lor vine ca urmare a deciziei Republicii Moldovei de a semna cererea de adeziune la Uniunea Europeană.

Tiraspolul a solicitat Republicii Moldova să demareze un dialog „în scopul unei reglementări civilizate definitive a relaţiilor bazate pe existenţa paşnică, de bună vecinătate a două state independente prin semnarea unui acord interstatal”.

„Azi, Transnistria a cerut recunoaşterea independenţei. Sunt în contact direct cu colegii din Chişinău. Am discutat cu omologul meu, ministrul Nicu Popescu, şi colegii noştri îşi pregătesc poziţia pe această temă. Aş vrea să vorbesc despre aceasta în timpul Consiliului Afaceri Externe azi, în faţa colegilor. Folosesc această ocazie să reiterez susţinerea puternică a României faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova în interiorul graniţelor sale recunoscute international”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu.

Ne puteți urmări și pe Google News
Anunțul momentului! Când se va întâlni Maia Sandu cu președintele Vladimir Putin

Sursa: Inquam

România solicită susținere pentru Moldova

El a vorbit înainte de reuniunea Consiliului Afaceri Externe, care are loc la Bruxelles, precizând că ședința va avea ca subiect principal situația din Ucraina. Totodată, a afirmat, șeful diplomației române, un alt subiect va fi acordarea unui ajutor către Republica Moldova. Acesta este menit să susțină guvernul de la Chișinău în fața crizei care se prefigurează.

„Republica Moldova se confruntă cu un număr mare de refugiaţi, de asemenea s-ar putea confrunta şi cu o criză energetică. Deci, este foarte important să consolidăm rezilienţa Republicii Moldova”, a mai arătat Bogdan Aurescu.

Sursa: arhiva EVZ

Cererea de independență de la Tiraspol

Precizările lui Bogdan Aurescu vin după ce departamentul de Externe de la Tiraspol a cerut Republicii Moldova „rezolvarea definitivă” a conflictului transnistrean. Separatiștii din Transnistria au solicitat semnarea unui acord-interstatal între Chişinău şi Tiraspol. Solicitarea de independență vine în contextul cererii formulate de guvernul de la Chișinău pentru aderare la Uniunea Europeană.

„Considerăm depunerea de către conducerea Republicii Moldova a unei cereri de aderare la Uniunea Europeană ca o decizie geopolitică care duce la schimbarea graniţelor internaţionale şi a sferelor de influenţă în spaţiul regional şi la schimbarea radicală a circumstanţelor reglementării definitive a Relaţiile moldo-transnistrene”, se menţionează în declaraţia emisă de Tiraspol.

Drept urmare, regimul separatist face apel la Naţiunile Unite, la OSCE, la mediatori şi observatori în procesul de negociere, la comunitatea internaţională în ansamblu „cu cererea de a recunoaşte Transnistria care există de mai bine de 30 de ani”. De asemenea aceștia cer ca Republica Moldova „să asigure respectarea dreptului poporului nistrean la autodeterminare şi să stabilească relaţii diplomatice cu Transnistria”.