Georgia cere să adere de urgență la Uniunea Europeană. Țara s-a confruntat în 2008 cu o invazie a rușilor

Georgia cere să adere de urgență la Uniunea Europeană. Țara s-a confruntat în 2008 cu o invazie a rușilor Georgia / Sursa: arhiva EVZ

La o zi după ce Ucraina a cerut integrarea în UE, Georgia vine cu o solicitare similiară. Partidul aflat la putere vrea ca țara să adere cât mai repede la UE. Georgia s-a confruntat în trecut cu atacurile Rusiei și a pierdut două provincii după cinci zile de război.

Georgia va cere să adere de urgență la Uniunea Europeană, au declarat miercuri liderii partidului aflat la putere. Republica din Caucazul de Sud are relații tensionate cu Rusia și s-a confruntat în trecut cu o invazie similară cu cea de acum din Ucraina.

Preşedintele Partidului Visul Georgian a anunţat într-o conferinţă de presă că s-a luat decizia de a solicita imediat statutul de ţară candidată la intrarea în UE. Mai mult, Irakli Kobahidze a spus că Georgia cere Bruxelles-ului să examineze urgent această cerere.

Inspirați de Ucraina

Solicitarea vine la doar o zi după ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut în mod expres integrarea Ucrainei în UE printr-o procedură specială. Parlamentului European, a adoptat marţi cu o majoritate zdrobitoare o rezoluţie care condamnă invazia Rusiei în Ucraina și a cerut instituţiilor europene "să lucreze pentru a acorda Ucrainei statutul de ţară candidată la UE", scrie Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

Votul a fost transmis în toată Europa și a fost văzut și de Georgia, țară atacată în trecut de Rusia, o oportunitate de a se integra în Uniunea Europeană. Guvernul anunțase încă de anul trecut că va prezenta, în 2024, candidatura ţării la intrarea în UE. Georgia a semnat un acord de asociere cu UE, dar acesta nu îi garantează că va deveni și membru al forului european.

Invadați de Rusia

În noaptea de 7 spre 8 august 2008, Georgia a lansat o ofensivă militară pe scară largă pentru a recupera teritoriul separatist al Osetiei de Sud. Miliţiile, ajutate de trupele ruseşti au opus rezistenţă, dar fără prea mare succes. Rusia a început însă o contraofensivă, cu tancuri şi paraşutişti.

Luptele au mai durat cinci zile, timp în care armata rusă a reuşit să împingă trupele georgiene afară din republica separatistă şi să ocupe câteva oraşe de lângă graniţă. Aviaţia rusă a atacat mai multe ţinte strategice de pe teritoriul Georgiei, înclusiv capitala Tbilisi.

În 16 august, s-a semnat la Moscova acordul de pace între cele două țări. Georgia a pierdut complet controlul Osetiei de Sud şi Abhaziei, două republici reparatiste georgiene a căror independenţă a fost recunoscută de Rusia.