Replica Chinei comuniste: acuză Occidentul de spionaj

Replica Chinei comuniste: acuză Occidentul de spionaj Sursa Foto: Arhiva EVZ

Ministerul Securității de Stat din China a emis săptămâna aceasta un nou avertisment. Avertismentul are legătură cu agențiile de spionaj din străinătate și eforturile acestora din ultimii ani de a obține secrete de stat sub masca unor agenții de consultanță.

Acuzații de spionaj legate de firmele de consultanță

Videoclipul de șase minute a fost publicat joi pe contul oficial WeChat al ministerului. În videoclip este prezentat un caz real în care agențiile de spionaj din străinătate au instruit o firmă de consultanță să fure informații clasificate de la o companie chineză care dorea să investească în străinătate.

Publicarea videoclipului are loc în contextul în care liderul chinez Xi Jinping s-a întâlnit săptămâna aceasta cu directori americani. Președintele i-a asigurat că țara sa rămâne deschisă pentru afaceri, în ciuda îngrijorărilor internaționale.

În ultimul an, investițiile străine în China s-au redus. Lanțurile de aprovizionare se deplasează către alte țări. Autoritățile chineze au implementat o nouă lege antispionaj și au folosit interdicții de ieșire din țară.

Ne puteți urmări și pe Google News

În aceeași perioadă, Ministerul Securității Statului a intensificat utilizarea rețelelor de socializare pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la spionii străini.

china, economie

Videoclipul spune povestea directorului unei companii din China

Directorul este presat de reprezentantul unei firme de consultanță cu o serie de întrebări. Printre acestea se numără întrebări despre profitul total al companiei. De asemenea, sunt puse întrebări despre parametrii tehnici ai produselor sale și dacă sunt folosite de Forțele Aeriene.

Ministerul a avertizat cu privire la riscurile pentru securitatea națională pe care le prezintă agențiile de consultanță:

„Investigațiile aparent normale desfășurate de firmele de consultanță sunt de fapt încercări de a dobândi ilegal secretele noastre comerciale și eforturi de a suprima industriile noastre avantajoase", a scris ministerul, adăugând că aceste firme de consultanță sunt complici ai agențiilor de spionaj străine care urmăresc să se infiltreze în sectoare cheie din China.

China, economie

Unii experți spun că videoclipul este adaptat mai degrabă publicului chinez decât investitorilor străini

Scopul videoclipului este „de a informa și de a intimida cetățenii chinezi, spunându-le că guvernul îi urmărește". Această declarație a fost făcută de Dennis Wilder, un fost oficial american din domeniul securității naționale. Potrivit acestuia, campania va crea probabil un efect de intimidare în rândul cetățenilor chinezi. Sunt vizați cetățenii care lucrează pentru companiile străine.

În ultimul an, autoritățile chineze au efectuat controale în birourile mai multor companii americane din China. Printre companiile afectate se numără Mintz Group și firma de consultanță în afaceri Capvision. A fost verificată și firma de consultanță în management Bain & Company.

Wilder a declarat că eforturile Beijingului de a proteja securitatea națională vor crea, de asemenea, „un efect de răcire” pentru întreprinderile străine care încearcă să intre pe piața chineză.

Un sondaj realizat de grupuri de afaceri străine în 2023 sugerează că firmele își retrag din ce în ce mai mult investițiile și operațiunile din China. Datele sondajului arată că doar 45% dintre companiile americane consideră China ca fiind destinația lor principală sau printre primele trei destinații de investiții. 66% dintre companiile chestionate de Camera de Comerț a Uniunii Europene în China au declarat că au considerat că operarea în China a devenit din ce în ce mai dificilă.