Programe de spionaj vândute de companii europene unor dictatori

Programe de spionaj vândute de companii europene unor dictatori

Potrivit unui grup de jurnaliști de investigație, companiile europene au vândut programe de spionaj puternice unor regimuri dictatoriale care le-au folosit împotriva disidenților.

Programe de spionaj vândute de companii europene unor dictatori. Potrivit investigației realizate de European Investigative Collaborations (EIC), condusă de Mediapart și de săptămânalul Der Spiegel din Germania, companiile europene „au furnizat dictatorilor instrumente de spionaj cibernetic timp de mai bine de zece ani”, a precizat EIC în comunicatul său.

Programe de spionaj vândute oricui

„În ultimul deceniu, lumea occidentală a încurajat și a aplaudat instrumentele digitale care dau putere activismului pentru democrație în regimurile autoritare”, se arată în raport.

„Cu toate acestea, în același timp, companiile europene au furnizat acestor regimuri autoritare căi prin care pot transforma orice dispozitiv digital în instrumente puternice de spionaj împotriva disidenților”, se mai arată în raport.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit investigației Predator Files, care a fost denumită după acest software, vânzătorii au profitat de „complicitatea pasivă a multor guverne europene”.

Intellexa Alliance, unul dintre vnzători

Investigația s-a concentrat asupra Intellexa Alliance, un grup de companii despre care EIC a afirmat că a furnizat software-ul Predator unor state autoritare.

Intellaxa este condusă de foști oficiali ai serviciilor de informații israeliene cu sediul în principal în Europa și a fost sancționată de SUA în luna iulie.

„Au fost vizați activiști, jurnaliști și academicieni, precum și oficiali europeni și americani”, a precizat aceasta.

Constatările anchetei se bazează pe sute de documente confidențiale obținute de Mediapart și Der Spiegel și analizate cu ajutorul organizației pentru drepturile omului Amnesty International's Security Lab.

Amnesty International a descris Intellexa ca fiind un „grup complex, în transformare, de companii interconectate”, iar Predator ca fiind un „spyware extrem de invaziv”.

Programe de spionaj folosite pentru persecuții politice

„Produsele alianței Intellexa au fost găsite în cel puțin 25 de țări din Europa, Asia, Orientul Mijlociu și Africa și au fost folosite pentru a submina drepturile omului, libertatea presei și mișcările sociale din întreaga lume”, a declarat Amnesty.

„Produsele de supraveghere extrem de invazive sunt comercializate la o scară aproape industrială și sunt libere să opereze în umbră, fără supraveghere sau responsabilitate reală”, continuă raportul.

Potrivit Mediapart, o companie franceză pe nume Nexa a vândut Predator către „cel puțin trei autocrații: Egipt, Vietnam și Madagascar”.

Programul de spionaj a fost vândut, de asemenea, în Qatar, Congo Brazzaville, Emiratele Arabe Unite și Pakistan „sub privirea complice a serviciilor secrete franceze”.

Acuzațiile penale împotriva Nexa și a patru dintre directorii săi, depuse în 2021 pentru vânzarea de spyware, au fost retrogradate un an mai târziu, ceea ce face începerea procesului lor să fie puțin probabilă, potrivit unor surse juridice.

EIC a declarat că membrii săi vor publica mai multe informații în zilele următoare, potrivit barrons.com.