Spionaj la tine acasă. Un aparat electrocasnic banal, dar periculos

Spionaj la tine acasă. Un aparat electrocasnic banal, dar periculos

Spionaj la tine acasă. Un aparat electrocasnic banal, dar periculos. E printre cele mai utilizate gadgeturi din gospodărie, dar poate avea și riscuri, deși aduce un confort uriaș în casa oricui.

Spionaj la tine acasă. Dotarea aspiratoarelor inteligente cu senzori, GPS sau chiar camere video reprezintă un risc major de securitate. Este vorba despre aspiratoarele robot, pe care le vedem tot mai des în casele românilor.

Ce este și mai periculos e faptul că majoritatea componentelor care asigură o bună funcționalitate a dispozitivului colectează în același timp și date personale, după cum susțin experții de securitate Eset.

Acest tip de aparat casnic a apărut pentru prima data la începutul anilor 2000, și de atunci au avansat rapid. Aspiratoarele inteligente sunt extrem de comode, prin prisma faptului că au capacitatea de a curăța foarte rapid toate suprafețele din casă.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, majoritatea noilor modele sunt programate să evite cablurile sau șireturile pantofilor. 

Însă, pentru a putea face asemenea lucruri, aparatele sunt dotate cu senzori care detectează obstacole, GPS sau chiar camere video. Acest lucru duce la o colectare a prafului mai eficientă, dar poate colecta chiar și informații personale. 

Spionaj la tine acasă. Atenție la setările de confidențialitate

„Utilizarea unui aspirator standard poate necesita mai mult timp pentru a termina curăţenia de weekend, dar cel puţin nu vă va fotografia.

Cu toate acestea, pentru cei care decid să utilizeze dispozitive inteligente moderne, atunci a fi selectiv cu setările, permisiunile şi tipul de date pe care le pot colecta acestea este cea mai recomandată modalitate de a păstra un oarecare control asupra confidenţialităţii", notează specialistul Eset, Roman Cuprik. 

În plus, potrivit datelor centralizate la începutul anului 2022, MIT Techology Review a obținut multiple fotografii, personale și intime, capturate din unghiuri joase. Publicația a mai specificat și faptul că aceste fotografii au fost capturate de cea mai nouă versiune a aparatului Roomba J7 de la iRobot. 

Unul dintre cei mai importanți producători de aspiratoare robotizate din lume, iRobot, a recunoscut că aceste fotografii au fost realizate în 2020, în timpul fazei de dezvoltare a mai multor modele Roomba.

Fotografiile au fost capturate de Roomba și trimise către Scale AI, care le folosește pentru cercetare în domeniul inteligenței artificiale și care, în cele din urmă, ajută iRobot să își îmbunătățească produsele, adăugând la biblioteca de obstacole și obiecte a dispozitivului.

Din nefericire, în acest caz, câțiva angajați ai Scale AI au încălcat acordurile de confidențialitate și au postat fotografii ale aspiratoarelor pe rețelele de socializare în grupuri secrete. 

Imaginile ar putea fi utilizate pentru optimizarea reclamelor 

Analiza experților amintește că Comisia Europeană a anunțat o investigație oficială a acordului în iulie 2023 pentru a stabili dacă acesta ar putea oferi unei companii precum Amazon un avantaj competitiv semnificativ pentru modelul său de afaceri și pentru a determina dacă imaginile colectate ar putea fi folosite pentru a îmbunătăți sugestiile de cumpărături organice și reclame mai bine adaptate pe baza datelor personale reale. 

„De exemplu, aspiratoarele robot vă pot învăţa rutina zilnică în funcţie de programul de curăţare pe care l-aţi stabilit. De asemenea, planurile de etaj ale casei scanate dezvăluie dimensiunea şi designul unei case, ceea ce poate sugera informaţii legate de nivelul de trai şi nivelul de venit al proprietarilor.

În acest caz, o scurgere de date ar putea dezvălui imagini ale căminului dvs., inclusiv modalităţi de a identifica cine sunteţi şi unde locuiţi (...) Astfel, un obiect precum un aspirator în interiorul casei dvs. poate să înregistreze modificări ale vibraţiilor produse ca răspuns la undele de presiune create.

Aceste schimbări pot fi, în cele din urmă, convertite, astfel încât o conversaţie care are loc în acea cameră să poată fi ascultată. Cu cât un dispozitiv inteligent este mai sofisticat, cu atât poate culege mai multe date”, menționează experţii în securitate cibernetică

Având în vedere popularitatea aspiratoarelor robotizate, experții recomandă următoarele înainte de a face o achiziție: utilizarea în sisteme "offline" pentru a evita trimiterea de date către serverul producătorului; folosiți posibilitatea de a bloca intrarea în anumite zone, cum ar fi baia sau dormitorul.

De asemenea, se recomandă să selectați un producător care încurajează criptarea datelor și care necesită o autentificare cu doi factori pentru a avea acces la aplicațiile mobile ale robotului.

Unul dintre ultimii pași este să alegeți un furnizor care oferă actualizări frecvente ale firmware-ului aspiratorului și ale aplicației mobile și să verificați durata de viață a produsului și durata de timp în care producătorul va oferi asistență, potrivit Știripesurse.