Campanie globală de spionaj cibernetic. SUA și Marea Britanie impun sancțiuni Chinei

Campanie globală de spionaj cibernetic. SUA și Marea Britanie impun sancțiuni Chinei

Oficiali americani și britanici au acuzat Beijingul de o campanie de spionaj cibernetic de amploare care ar fi afectat milioane de oameni, inclusiv parlamentari, academicieni și jurnaliști, precum și companii, inclusiv contractori de apărare. Ca răspuns, SUA și Marea Britanie au impus sancțiuni Chinei, conform Irish Independent.

Spionaj cibernetic de stat

Autoritățile de pe ambele maluri ale Atlanticului au denumit grupul de hacking Advanced Persistent Threat 31 sau „APT31”, numindu-l o componentă a Ministerului Securității de Stat din China.

Oficialii au făcut o listă completă de ținte: angajații Casei Albe, senatori americani, parlamentari britanici și oficiali guvernamentali din întreaga lume care au criticat Beijingul. Contractorii de apărare, dizidenții și companiile de securitate au fost, de asemenea, afectați, au spus oficialii.

Scopul operațiunii globale de hacking a fost de a-i „reprima pe criticii regimului chinez, de a compromite instituțiile guvernamentale și de a fura secrete comerciale”, a spus procurorul general adjunct al SUA, Lisa Monaco, într-un comunicat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Britanicii nu au scăpat de spionajul cibernetic chinez

Oficialii de la Londra au acuzat APT31 că a piratat conturi de e-mail și de pe rețelele de socializare ale unor parlamentari britanici critici la adresa Chinei și au spus că un al doilea grup de spioni chinezi se află în spatele atacului organului de supraveghere electorală al Marii Britanii, atac în care au fost compromise datele a milioane de oameni din Marea Britanie.

Diplomații chinezi din Marea Britanie și SUA au respins acuzațiile ca fiind nejustificate.

Reuters nu a reușit să găsească imediat informații de contact pentru cei șapte presupuși hackeri acuzați de Departamentul de Justiție.

Anunțurile au fost făcute în timp ce atât Marea Britanie, cât și SUA au impus sancțiuni unei firme despre care spuneau că este o companie-paravan a Ministerului Securității de Stat, legată de activitatea de hacking.

Tensiuni crescute legate de spionajul cibernetic

Departamentul de Trezorerie al SUA a menționat într-o declarație că sancțiunile se referă la Wuhan Xiaoruizhi Science and Technology, precum și la doi cetățeni chinezi.

„Anunțul de astăzi dezvăluie eforturile continue și neplăcute ale Chinei de a submina securitatea cibernetică a națiunii noastre și de a viza americanii și inovația noastră”, a declarat directorul FBI, Christopher Wray, într-un comunicat.

Tensiunile produse de problemele legate de spionajul cibernetic au crescut între Beijing și Washington, deoarece agențiile de informații occidentale au tras din ce în ce mai mult un semnal de alarmă cu privire la presupusele activități de hacking susținute de statul chinez.

China acuză la rândul ei

China a început, de asemenea, în ultimii ani să semnaleze presupuse operațiuni de hacking din vest.

De exemplu, anul trecut, Ministerul de Stat al Securității a susținut că Agenția de Securitate Națională a SUA a pătruns în mod repetat în serverele de date ale gigantului chinez de telecomunicații Huawei Technologies.

Compromiterea alegerilor libere

În 2020, hackerii chinezi au vizat angajații care lucrau pentru o campanie prezidențială a SUA, au scris procurorii.

Dezvăluirea se potrivește cu raportarea publică de la acea vreme de către Google, potrivit căreia hackerii chinezi au trimis e-mailuri rău intenționate oficialilor de campanie ai actualului președinte Joe Biden, dar nu a fost detectat niciun cont compromis.

O altă presupusă misiune a implicat piratarea unei firme americane cunoscute pentru cercetarea opiniei publice în 2018, an în care, în SUA se derulau alegerile de la jumătate de mandat.