Repetiţie pentru alegeri: Războiul dosarelor

Repetiţie pentru alegeri: Războiul dosarelor

Apropierea alegerilor prezidenţiale duce la amplificarea bătăliei cu "dosare" la nivelul Parlamentului. Pentru a acoperi scandalul din jurul ministrului Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi, democrat-liberalii cer acum avizul pentru începerea urmării penale împotriva fostului premier liberal Călin Popescu Tăriceanu.

Ceea ce se întâmplă în această perioadă poate fi o repetiţie generală pentru campania propriu-zisă, iar actorii principali sunt PD-L, PSD şi PNL care îşi joacă şansele în scrutinul din toamnă.

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a discutat solicitarea PD-L la pachet cu soarta comisiei de anchetă în cazul Ridzi. Conducerea acestui for a decis că nu există elemente care să justifice dizolvarea comisiei de cercetare a neregulilor de la ministerul Tineretului şi Sportului. În acelaşi timp, ei au stabilit ca deputaţii din comisia juridică să analizeze cazul Sterling, în care PD-L îl acuză pe Tăriceanu de subminarea economiei naţionale şi de abuz împotriva interesului public.

Întrecere socialistă pe comisii

Ne puteți urmări și pe Google News

Abia stins scandalul Năstase, liberalii au depus la Parchet o plângere penală împotriva lui Ridzi, dar şi o solicitare la Camera Deputaţilor pentru avizarea începerii urmăririi penale împotriva demnitarului. Social-democraţii lui Mircea Geoană le-au sărit în ajutor şi au propus înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă, comisie ce continuă să îşi desfăşoare activitatea, în pofida tentativelor repetate ale PD-L de dizolvare a acesteia. În acelaşi timp, au apărut informaţii legate de nereguli la ministerul condus de pesedistul Nicolae Nemirschi, similare cu cazul Ridzi-cheltuirea ilegală a banilor publici pe contracte de publicitate. De data aceasta PD-L şi PNL s-au aliat şi au înfiinţat o comisie parlamentară de anchetă.

PD-L cere anchetarea lui Tăriceanu

Scandalul legat de contractul Sterling a izbucnit în februarie, în vreme ce Tăriceanu se afla în plină campanie internă pentru un nou mandat de preşedintele PNL. În aprilie, deputaţii au abilitat comisia pentru industrii să facă o anchetă parlamentară, demers coordonat de preşedintele acestui for, social-democratul Iulian Iancu. Pe data de 25 iunie, membrii acestui for au aprobat raportul final, ajungând la concluzia că acest contract a fost încheiat ilegal între compania Sterling şi Agenţia Naţională de Resurse Minerale, aducând prejudicii statului român, în ceea ce priveşte explorarea resurselor petroliere din platoul Mării Negre. Potrivit raportului însă, nu premierul Tăriceanu este vinovat de situaţia creată, întrucât membrii comisiei au stabilit că acel contract a fost încheiat, "fără mandatul Guvernului, cu date şi informaţii nereale".

Deputaţii din comisie mai precizau că rămâne la latitudinea actualului Cabinet să dispună rezilierea sau anunlarea contractului prin care concesionarul Sterling avea drept de explorare şi exploatare a resurselor din platoul continental al Mării Negre, în termen de 60 de zile de la aprobarea raportului comisiei de către plen. Raportul nu a fost supus votului final. Deşi raportul comisiei pentru industrii îl exonerează pe Tăriceanu de răspundere, liderul grupului PD-L Mircea Toader susţine că solicitarea partidului său se bazează pe acest document. Potrivit cererii democrat-liberalilor Tăriceanu nu şi-a respectat atribuţiile constituţionale şi a gestionat întreaga operaţiune, fiind răspunzător de subminarea economiei naţionale.

Discuţiile care îl vizează pe Tăriceanu pot avea un impact negativ şi asupra actualului preşedinte al PNL, Crin Antonescu, prin ricoşeu şi prin invocarea realţiilor dintre PNL şi omul de afaceri Dinu Patriciu.

Scandalul Ridzi continuă, Nemirschi audiat

Comisia de anchetă în cazul Ridzi îşi va continua activitatea, deşi deputaţii PD-L au cerut insistent dizolvarea acestui for, pe motiv că procurorii efectuează deja o anchetă premergătoare urmăririi penale. Discuţiile din comisie au scos la iveală grave nereguli, existând diferenţe majore între sumele acordate de minister firmelor pentru evenimentele dedicate Zilei Tineretului şi banii cheltuiţi de acestea pentru organizarea efectivă a acţiunilor respective. Presiunea publică privind demisia sau demiterea demnitarului a ajuns să pună PD-L într-o situaţie extrem de dificilă, sub aspectul impactului electoral. Ca strategie, democrat-liberalii ezită să se dezică de Ridzi întrucât s-ar crea un precedent periculos pentru partid: o eventuală demitere a acesteia acum i-ar pune în situaţia de a-şi demite miniştrii ori de câte ori s-ar confrunta cu acuzaţii publice similare. Cazul este cu atât mai delicat cu cât Ridzi, alături de Elena Udrea, a fost principala susţinătoare a Elenei Băsescu, în campania pentru PE.

Năstase are şanse să revină la toamnă

După ce au încasat "bile negre" din cauza lui Adrian Năstase, pesediştii urmează să joace din nou în această piesă, în rolul personajului negativ- ministrul mediului Nicolae Nemirschi va fi audiat de comisia de anchetă mâine. Pe de altă parte, cu toate că tentativa PD-L de a programa la toamnă, în prag de campanie, reluarea votului în "Dosarul Termopanelor" a eşuat, este de aşteptat ca subiectul să fie readus pe agenda publică. Democrat-liberalii au apelat deja la arbitrajul Curţii Constituţionale, care a rămas în pronunţare.

Tăriceanu promite să nu facă precum Năstase

Fostul premier spune că nu va uza de privilegiile ce decurg din calitatea sa de deputat sau fost şef al Executivului, cu alte cuvinte nu se va ascunde în spatele imunităţii de care beneficiază actualii şi foştii miniştri, imunitate mult mai protectoare decât cea conferită de statutul de simplu membru al Legislativului. Într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Camerei Deputaţilor, Tăriceanu afirmă că va sta la dispoziţia comisiei juridice sau a oricăror instituţii ale statului, întrucât a militat încă de la izbucnirea scandalului pentru aflarea adevărului.

"Nu am nimic de ascuns. Nu intenţionez să folosesc nici un privilegiu şi nici o prevedere legată de imunitatea parlamentară, conferite de statutul de deputat sau de cel de fost Prim-ministru, pentru a influenţa această anchetă. Consider că acest caz trebuie investigat cu atenţie şi seriozitate, interesul comun al tuturor fiind aflarea adevărului", mai spune Tăriceanu.

ŞTIRE PUBLICATĂ LA ORA 12:07 ŞI ACTUALIZATĂ LA ORA 14:27

CITIŢI ŞI:

Liderii PD-L nu se leapădă, oficial, de Ridzi

Ministrul Mediului, audiat mâine de comisia de anchetă