Klaus Iohannis, primit de Joe Biden la Casa Albă. Principalele teme de discuție. Update

Klaus Iohannis, primit de Joe Biden la Casa Albă. Principalele teme de discuție. Update Sursa: Facebook/ Klaus Iohannis

Update: După ce a fost primit la Casa Albă de Joe Biden, Președintele României, Klaus Iohannis, a dat o scurtă declarație în fața jurnaliștilor români în care șeful statului explicat principalele subiecte de pe agenda discuțiilor.

„Am discutat depsre parteneriatul strategic, despre cum il putem face mai puternic astfel încât să răspundă contextului extrem de complicat. Președintele Joe Biden și-a exprimat aprecierea față de eforturile României și pentru sprijinul acordat Ucrainei.

Tema securității nu este neaparat una militară, trebuie abordată într-un sens mai larg. Atât România cât și SUA împărtășesc obiectivul de a întări parteneriatul în domeniul energiei, apărare sau IT”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Știrea inițială: Președintele american Joe Biden l-a primit la Casa Albă pe Klaus Iohannis, care va sta în SUA două zile. Principalele teme de discuţie dintre cei doi șefi de stat le reprezintă situaţia din Ucraina şi din bazinul Mării Negre, întărirea securităţii în spaţiul euroatlantic, cooperarea în cadrul Parteneriatului Strategic cu Statele Unite şi reconfirmarea relaţiilor bilaterale dintre cele două state în ceea ce priveşte mai multe domenii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Klaus Iohannis, vizită în SUA

Preşedintele Klaus Iohannis a început, marţi, o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, el urmând să fie primit, la Casa Albă, de preşedintele SUA, Joe Biden. Discuţiile dintre cei doi şefi de stat vor viza şi situaţia din Ucraina şi din bazinul Mării Negre, precum şi întărirea securităţii în spaţiul euroatlantic.

Joe Biden, consultări cu liderii globali. Klaus Iohannis, prezent la conferința video

Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Preşedintele Biden vrea să-i mulțumească lui Iohannis pentru găzduirea de militari americani în România şi să lause multiplele contribuţii pe care România, „un aliat necondiţionat al NATO, le-a avut la securitatea pe Flancul Estic al NATO, în special în regiunea Mării Negre”, a transmis Casa Albă.

Klaus Iohannis va primi un premiu important

Totodată, Klaus Iohannis va primi premiul Distinguished International Leadership Award pentru anul 2024, acordat de Consiliul Atlantic din SUA ”ca o recunoaştere a carierei sale şi a rolului său de lider transatlantic şi european”.

Iohannis este primul şef de stat european onorat cu această distincţie. El va avea şi o întrevedere cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson.

Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Cine îl însoțește

Din delegaţia oficială care îl însoţeşte pe preşedintele României la Washington, D.C., fac parte ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, şi viceprim-ministrul Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne.

Miercuri, preşedintelui Klaus Iohannis îi va fi decernat premiul Distinguished International Leadership Award pentru anul 2024, în cadrul galei Atlantic Council Distinguished Leadership Awards. Consiliul Atlantic din SUA a decis ca pentru anul 2024 să acorde acest premiu preşedintelui României, ca o recunoaştere a carierei sale şi a rolului său de lider transatlantic şi european.

Ceremonia de decernare a Premiilor Atlantic Council Distinguished Leadership va avea loc miercuri, la ora locală 19.00 (joi, ora 2.00, ora României), iar Klaus Iohannis va susţine o alocuţiune.