Evenimentul Zilei > Social > Renovarea unui apartament cu trei camere te aduce „la sapă de lemn”. Mai bine „îți cumperi teren și ridici casă la roșu”
Renovarea unui apartament cu trei camere te aduce „la sapă de lemn”. Mai bine „îți cumperi teren și ridici casă la roșu”

Renovarea unui apartament cu trei camere te aduce „la sapă de lemn”. Mai bine „îți cumperi teren și ridici casă la roșu”

Preturile materialelor de construcții au crescut cu 60-80% în 2022, comparativ cu 2021, a declarat vicepreședintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC), Irinel Gheorghe. Proporțional cu scumpirile materialelor a crescut şi mâna de lucru, iar renovarea unui apartament de poate aduce la sapă de lemn.

Românii se plâng de preturile foarte mari la materiale dar mai ales mâna de lucru. Un exemplu este cazul unui român care a cumpărat un apartament cu 3 camere și vrea să afle cât l-ar costa să-l renoveze. Pentru a afla mai multe despre ceea ce va urma, acesta a întrebat pe rețelele de socializare cam cât l-ar costa renovarea apartamentului său.

„Am cumpărat un apartament cu 3 camere, semidecomandat care trebuie renovat de la A la Z, adică apartamentul este gol, nelocuit de câțiva ani și este necesar să schimb instalația electrică, sanitară, sunt 2 balcoane care trebuie refăcute, pentru că îmi dau impresia că vor cădea, de izolat la exterior tot apartamentul, pereții de îndreptat, schimbat toate obiectele sanitare, gresie, faianță, parchet și uși. De asemenea, geamurile și ușile la balcon, într-un cuvânt totul trebuie refăcut.

Apartamentul este în Brașov și mă interesează să știu cam cât mă costă renovarea și amenajarea acestui apartament care are o suprafață utilă de 62 mp. Vă rog pe cei care ați trecut printr-o astfel de experiență să-mi spuneți cât v-a costat această investiție?”, a scris românul pe grupul Idei amenajări, de pe Facebook

Internauții au reacționat imediat

Internauții au reacționat imediat relatând fiecare în parte despre experiențele personale. Unii au spus că nu mai merită în ziua de astăzi să-şi cumperi apartament deoarece cu banii aceștia îţi poti lua un teren şi apoi să-ţi ridici o casă.

„Pe renovarea acestui apartament, îți cumperi teren și ridici casă la roșu, la ce prețuri au meseriașii. Vorbesc din experiență.”

„De la 20.000 euro în sus.”

„Am renovat anul acesta un apartament de 60 mp de la 0 începând de la geamuri până la ușa de intrare, am băgat peste 50 de mii euro, am luat materiale de calitate.”

„Noi am renovat vara aceasta, tot 3 camere, de la 0, sanitar, electric, centrală, termopane și tot ce ține de interioare, 20.000 euro și aproximativ 15.000 euro mobila cu electrocasnicele, din păcate noi nu am avut baftă de meseriași buni la interioare, a mai muncit soțul încă o dată în urmă lor. Multă bafta și să găsiți meseriași buni, să nu își bată joc de materialele și banii investiți”.

„30.000 euro la prețurile actuale”

Un membru al grupului a spus că nu scapă fără 30.000 de euro dacă va renova tot apartamentul de trei camere.

Altcineva a scris: „Și noi tot în Brașov am renovat apartament cu 3 camere de la zero, 67 m23, însă acum doi ani, înainte de scumpirile acestea. Absolut totul și ne-a costat aprox 13.000€. Acum sigur costă mult mai mult de atât”.

„30000 euro. Acum renovăm un așa apartament, tot cu 3 camere, dar decomandat”, au fost doar câteva dintre comentariile primite de către românul care doreşte să-şi renoveze apartamentul proaspăt achiziţionat, scrie ziare.com.

„Astăzi suntem într-o situaţie fără precedent: dacă vorbim despre septembrie 2021 – februarie 2022, creşterile în medie ale preţurilor materialelor de construcţii sunt între 60-80%, nu sunt 20%, nu sunt 50%, ci sunt la acest nivel. Gândiţi-vă ce înseamnă aceste creşteri pe un flux al unor contracte de atribuire care încep cu studiu de fezabilitate şi se termină cu faza emiterii primei facturi, ca unitate de timp”, a ai declarat Irinel Gheorghe.