Piața imobiliară. Prețurile apartamentelor se schimbă de la o lună la alta

Piața imobiliară. Prețurile apartamentelor se schimbă de la o lună la alta Sursa: Arhiva EVZ

Criza cu care se confruntă România pare că-și lasă amprenta și asupra tranzacțiilor imobiliare. Prețul locuințelor se schimbă de la o lună la alta, situație nemaiîntâlnită până acum.

Criza economică și energetică cu care se confruntă România pare că își lasă amprenta și asupra tranzacțiilor de pe piața imobiliară. Prețul apartamentelor, la nivel național, a scăzut cu 1,8%, în cel de-al treilea trimestru din 2022, față de cele trei luni anterioare.

Excepție de la acest trend fac marile orașe ale țării, unde apartamentele de locuit se mențin la valori ridicate, chiar în creștere ușoară. Specialiștii estimează că ritmul anual al creșterii prețurilor este în continuare mai ridicat decât în aceeași perioadă a anului trecut, diferența la nivelul țării fiind de 9,2%.

Conform informațiilor publicate de Imobiliare.ro, platforma de tranzacții imobiliare, printre cele mai mari prețuri din țară sunt înregistrate în București. Aici, cele mai scumpe apartamente pot fi găsite în zona centrală și ultracentală. Valoarea medie este de 2.568 de euro pe metru pătrat util, după un ușor avans trimestrial de 1% și unul anual de 10,5%.

Ne puteți urmări și pe Google News

În zonele semicentrale, prețul pentru un metru pătrat construit este de 1.769 de euro, după o depreciere de -1,7% la trei luni și, respectiv, după o creștere de 2,1% la 12 luni.

În schimb, la periferia Capitalei, locuințele se tranzacționează la un preț, solicitat de vânzător, de 1.522 de euro pe metru pătrat util. Acesta este în scădere cu 0,5% față de trimestrul anterior și, respectiv, în creștere cu 6,5% față de trimestrul doi al anului trecut, 2021.

Opera Cluj-Napoca

Opera Cluj-Napoca

Cluj Napoca rămâne cel mai scump oraș

În topul celor mai scumpe orașe se situează și municipiul Cluj Napoca, conform Imobiliare.ro. Prețurile pe zone, au suferit anumite modificări, comparativ cu cele trei luni anterioare. Astfel, în cartierele din zonele centrale și ultracentrale, locuințele se vând cu prețuri medii de 2.708 de euro pe metru pătrat util. Conform datelor statistice, în trimestrul trei al anului 2022 s-a înregistrat o creștere de 0,3%, iar la nivel anual, o creștere de 14,6%.

În zona semicentrală, apartamentele se comercializează la prețuri mai mari cu 0,4%, raportat la trimestrul trecut. Valoarea pe metrul pătrat construit ajunge până la 2.530 de euro. La nivel anual, în zona semicentrală s-a înregistrat o creștere de 19.8%.

În cartierele mărginașe vânzătorii cer prețuri de 2.177 de euro pe metru pătrat util, în creștere cu 1% față de cele trei luni anterioare și, respectiv, cu 20,9% față de perioada similară din 2021.

Cum se vând apartamentele la Timișoara și Iași

În municipiul Timișoara, locuințele zonele centrale și ultracentrale pot fi achiziționate cu 1.657 de euro pe metru pătrat util, în creștere cu 1,6% raportat la precedentele trei luni. Creșterea a fost de 12,3% la 12 luni. În zonele semicentrale, un apartament se vinde cu 1.423 de euro pe metru pătrat, după o creștere de 0,8% la trei luni și, respectiv, 7,2% la 12 luni.

În schimb, la periferie, prețul mediu solicitat este de 1.417 euro pe metru pătrat util, în creștere cu 1,5% față de trimestrul anterior și, respectiv, cu 8,3% față de trimestrul doi al anului 2021.

În Iași, apartamentele din zona centrală și cea ultracentrală costă, în medie, 1.896 de euro pe metru pătrat util, după o depreciere trimestrială de -2,3% și un avans anual de 14,8%. În zonele semicentrale, locuințele sunt scoase la vânzare pentru 1.328 de euro pe metru pătrat, în creștere cu 1,7% la trei luni și, respectiv, 15,5% la 12 luni.

La marginea orașului, prețul este de 1.296 de euro pe metru pătrat, în creștere cu 2% față de trimestrul anterior și, respectiv, cu 14,5% față de trimestrul doi al anului 2021.

Prețul locuințelor la Constanța și Brașov

În Constanța, în cazul unor apartamente scoase la vânzare în zona centrală și ultracentrală prețurile sunt, în medie, de 1.627 de euro pe metru pătrat util, în creștere cu 0,7% față de trimestrul trecut. În zonele semicentrale, o locuință are un preț mediu solicitat de 1.500 euro pe metru pătrat. Acest lucru indică o stagnare a prețurilor în ultimele trei luni și, respectiv, o creștere de 6,5% la 12 luni. La periferie, prețul mediu solicitat de vânzători ajunge la 1.298 de euro pe metru pătrat util, în scădere cu -0,2% față de trimestrul anterior.

Locuințele din zona centrală și ultracentrală a municipiului Brașov au o valoare medie de vânzare de 1.663 de euro pe metru pătrat util. Prețurile au înregistrat un ușor avans, de 1,4%, la trei luni și, respectiv, 9% la 12 luni. În cartierele semicentrale, un apartament poate fi achiziționat cu 1.528 de euro pe metru pătrat, în creștere cu 0,6% la trei luni și, respectiv, 11,8% la 12 luni. La periferie, prețul mediu solicitat ajunge la 1.542 de euro pe metru pătrat util, în creștere cu 1,1% față de trimestrul anterior.

Cât costă un apartament în Oradea

În Oradea, apartamentele din zona centrală și ultracentrală pot fi achiziționate, în medie, cu 1.367 de euro pe metru pătrat util, în scădere de -0,6% la trei luni și, respectiv, o creștere de 19,9% la 12 luni. În zonele semicentrale, suma medie se situează la 1.298 euro pe metru pătrat, după un avans trimestrial de 0,9% și, respectiv, unul anual de 13,9%. La periferie, prețul mediu solicitat este 1.242 de euro pe metru pătrat util, în creștere cu 8,1% față de perioada similară a anului anterior.

În Craiova, vânzătorii de apartamente din zona centrală și ultracentrală solicită, în medie, 1.758 de euro pe metru pătrat util. Este vorba despre un avans trimestrial de 1,8% și, respectiv, unul anual de 28,2%.

În zonele semicentrale, prețul unei locuințe este de 1.447 de euro pe metru pătrat, după un minus de 1% la trei luni și, respectiv, un plus de 11,7% la 12 luni. În cartierele de la periferie, prețul mediu este de 1.480 de euro pe metru pătrat util, în scădere cu 1,9% față de T2 2021 și, respectiv, în creștere cu 8,1% față anul trecut.