Remember 2020. Refugiați, Islam, victimizare și Big Tech. Interviu cu Pascal Bruckner

Remember 2020. Refugiați, Islam, victimizare și Big Tech. Interviu cu Pascal Bruckner

Una dintre rarele conștiințe lucide ale acestor vremuri în care confuzia și relativismul valorilor domină scena publică a vorbit, în exclusivitate pentru Evenimentul zilei, despre pericolele care pândesc Europa și civilizația Occidentului: migrația necontrolată, îngăduința europeană față de islamism, agresiunile marilor companii asupra propriilor clienți.

A fost un an greu pentru toți. Pandemia ne-a schimbat viețile în tot felul de moduri. Unde nu a poposit boala sau moartea, ne-au apăsat grijile, ne-au încrâncenat deciziile politice și alegerile, ne-au revoltat furăciunile și ticăloșiile, încălcarea drepturilor omului, imixtiunea politicului în cele mai importante instituții ale statului, aservirea unei părți a justiției și a presei.

Evenimentul zilei, chiar și cu motoarele reduse și afectat financiar, a continuat, prin ziariștii săi, să investigheze și să prezinte publicului anchete jurnalistice cu efecte negative asupra societății. La sfârșit de an, o să republicăm o parte dintre cele mai importante, urmând să apreciați dacă, în timp, instituțiile statului au intervenit, s-au implicat cu ceva sau au schimbat lucrurile. (Simona Ionescu)

Cunoscut publicului mai ales pentru romanele sale precum „Luni de fiere”, roman după care Roman Polanski a făcut, în 1992, controversatul film „Bitter Moon”, „Copilul Divin” sau „Hoții de frumusețe”, Pascal Bruckner este și unul dintre filosofii și gânditorii cei mai de seamă ai momentului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Eseurile sale abordează teme simple și de maximă actualitate, de la iubire la politică și de la relațiile sociale și războaie la multiculturalism, lupta contra Iluminismului și, mai recent, migrație, terorism sau corectitudine politică.

Evenimentul zilei a publicat, la începutul acestui an, în exclusivitate, un interviu-eveniment cu gânditorul fracez, realizat cu ocazia lansării traducerii în românește a celui mai recent roman, „Un an și o zi”.

Oferită publicului în patru părți, ampla conversație cu Pascal Bruckner oferă o privire adâncă dar accesibilă asupra unuia dintre cele mai perverse fenomene sociale și politice ale postmodernității: lupta politică prin victimizare a minorităților de tot felul.

Reluând o temă abordată prima oară în „Tentația inocenței”, Bruckner vorbește despre pericolele aduse de acest fenomen: „Există, clar, strategii ale victimizării. Și când spun asta mă refer la strategiile minorităților care se victimizează sexual, rasial, religios. Le place să se prezinte drept noii damnați ai Pământului. Din păcate, și o parte feministă a căzut în această capcană, îngreunând legitimitatea unor revendicări poate corecte, nepătate de virulența victimizării minoritare extreme. Cam acesta ar fi provocarea de astăzi: identificarea și eliminarea acestei false victimizări”.

Toată discuția despre această temă, în prima parte a interviului:

Interviu-eveniment cu scriitorul Pascal Bruckner (I). „Închideți granițele Europei, stop refugiaților și falsei victimizări!”

Valurile masive de migranți din - mai ales - țări islamice ridică o problemă majoră pentru liderii și intelectualii Europei, aceea a relației dintre religie și politică. „Creștinismul, de pildă, s-a pliat legilor democratice, în ciuda diferențelor, nuanțelor ce apar de la o țară la alta. Islamul însă vine ca un bloc care vrea să-și importe, să-și fixeze moravurile și principiile inclusiv în țările gazde. Au adus cu ei voalul, burka, poligamia, deprinderi și obiceiuri care au iscat contre violente. Suedia este un exemplu. Acolo sunt orașe care au căzut în mâna unor bande de criminali”, spune gânditorul francez.

Interviu cu scriitorul Pascal Bruckner (II): „Visul multiculturalismului este un eșec în Europa”

Și continuă Bruckner astfel, în a treia parte a interviului: „Islamul este profund bolnav. Este, acum, o religie sfâșiată, arhaică și care încearcă să-și exporte boala în lumea întreagă. Islamul radical este și el la fel de slab. Când te uiți la situația din Orientul Mijlociu, vezi că toți luptă împotriva tuturor. Șiiții contra suniților, suniții conservatori contra suniților extremiști, Al-Qaida împotriva Daesh, modernizatorii împotriva conservatorilor. (...) În Arabia Saudită, de pildă, foarte mulți tineri se convertesc la budism. Cu prețul libertății și chiar al vieții. Mai este un aspect foarte important care trebuie luat în considerare: Lupta pentru creștinii din Orient, lupta pentru salvarea lor. Am fost de două ori în Irak, cunosc realitatea. De treizeci de ani, creștinii din Orient sunt exterminați. Milioane de creștini au fost vânați și exterminați în Siria, Irak, Turcia, Egipt, Libia. Cred că este o luptă justă pe care ar trebui s-o purtăm, corectă inclusiv pentru islam, care trebuie să-și accepte, până la urmă, alteritatea religioasă. Islamul a obosit”.

Și mai e un pericol, observat de renumitul autor al „Versetelor Satanice”, scriitorul Salman Rushdie, reluat de filosoful francez: „Un nou cuvânt a fost inventat pentru a permite orbilor să rămână orbi: islamofobia. Să critici violența militantă a acestei religii în incarnarea sa contemporană era considerat drept fanatism

Interviu cu Pascal Bruckner (III): „Milioane de creștini din Orient au fost exterminați. Să luptăm pentru ei! Islamul e, azi, o religie grav bolnavă”

Cred că GAFA (n. m. Google, Apple, Facebook, Amazon) vor dispărea în câțiva ani”, mai spune Pascal Bruckner. „Bancherii americani vor dezmembra aceste patru mari companii. (...) E limpede că se dorește ca banii, banii obișnuiți, să rămână în continuare în mâinile guvernelor, nu să fie acaparați de câțiva aventurieri care vor ajunge, probabil, într-o bună zi, în spatele gratiilor. N-am niciun chef să aleg între Zuckerberg și Bezos, aș prefera ca amândoi să ajungă unde le doresc eu”.

Interviu cu Pascal Bruckner (IV): „Americanii vor dezmembra în câțiva ani Google, Apple, Facebook și Amazon! După gratii cu acești aventurieri!”