Interviu cu scriitorul Pascal Bruckner (II): „Visul multiculturalismului este un eșec în Europa”

Interviu cu scriitorul Pascal Bruckner (II): „Visul multiculturalismului este un eșec în Europa”

În a doua parte a dialogului cu Pascal Bruckner, tema islamului, ca religie, atrage cel mai mult atenția. Și asta pentru că, importat în Europa, islamul, islamul agresiv și rigid încearcă să-și impună propriile valori și principii, ignorând sau chiar disprețuind legile societății-gazdă. Gânditorul francez e convins că lupta Europei pentru îmblânzirea religiilor invadatoare nu este câștigată. Nu încă.

- Pascal Bruckner: Cred că aceasta este, de fapt, adevărata provocare cu care se confruntă astăzi islamul în Europa. Creștinismul, de pildă, s-a pliat legilor democratice, în ciuda diferențelor, nuanțelor ce apar de la o țară la alta. Islamul însă vine ca un bloc care vrea să-și importe, să-și fixeze moravurile și principiile inclusiv în țările gazde. Au adus cu ei voalul, burka, poligamia, deprinderi și obiceiuri care au iscat contre violente. Suedia este un exemplu. Acolo sunt orașe care au căzut în mâna unor bande de criminali.

Ce-a înțeles Angela Merkel?

- Adică?

- Pascal Bruckner: În Suedia sunt 120 de naționalități prezente, iar experimentul multiculturalismului a fost, fără îndoială, un eșec. De fapt, visul multiculturalismului este un eșec în Europa. A recunoscut acest lucru și Angela Merkel în 2010 sau 2012, înainte să primească 1.000.000 de sirieni. Deci, asta este marea problemă în prezent pentru cele mai multe țări din Europa: Religiile trebuie să învețe să accepte și să respecte legile societăților, nu să încerce să-și impună propriile viziuni asupra lumii, mai ales în locuri străine. Eh, această luptă nu este câștigată deocamdată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Partea a treia a dialogului cu Pascal Bruckner va apărea mâine, în exclusivitate pe evz.ro.

Despre autor

Născut la Paris în 1948, Pascal Bruckner este romancier şi eseist, o figură emblematică a intelectualităţii franceze. În România, toate romanele și eseurile sale au apărut la Editura TREI: Fiul cel bun, Casa îngerilor, Luni de fiere, Hoţii de frumuseţe, Care dintre noi doi l-a născocit pe celălalt?, Iubirea faţă de aproapele, Căpcăunii anonimi, Copilul divin, Palatul chelfănelii, Iubito, eu mă micşorez!…, Păzea, se-ntoarce Moş Crăciun! şi Paria, volumul de teatru Ce dorește domnul?, precum şi eseurile Noua dezordine amoroasă, Fanaticii apocalipsei, Paradoxul iubirii, Căsătoria din dragoste, Euforia perpetuă, Mizeria prosperităţii, Tirania penitenţei. Eseu despre masochismul occidental, Înțelepciunea banilor și Un rasism imaginar.