Evenimentul Zilei > Actualitate > Remember 2020. Anchetele anului pe EvZ.ro. Scandalul Ayahuasca și modificările la Wikipedia
Remember 2020. Anchetele anului pe EvZ.ro. Scandalul Ayahuasca și modificările la Wikipedia

Remember 2020. Anchetele anului pe EvZ.ro. Scandalul Ayahuasca și modificările la Wikipedia

A fost un an greu pentru toți. Pandemia ne-a schimbat viețile în tot felul de moduri. Unde nu a poposit boala sau moartea, ne-au apăsat grijile, ne-au încrâncenat deciziile politice și alegerile, ne-au revoltat furăciunile și ticăloșiile, încălcarea drepturilor omului, imixtiunea politicului în cele mai importante instituții ale statului, aservirea unei părți a justiției și a presei.

Evenimentul zilei, chiar și cu motoarele reduse și afectat financiar, a continuat, prin ziariștii săi, să investigheze și să prezinte publicului anchete jurnalistice cu efecte negative asupra societății. La sfârșit de an, o să republicăm o parte dintre cele mai importante, urmând să apreciați dacă, în timp, instituțiile statului au intervenit, s-au implicat cu ceva sau au schimbat lucrurile.

Pe 9 ianuarie, Evenimentul zilei publica, în exclusivitate, o Informație-bombă în cazul drogaților cu Ayahuasca. A fost unul dintre cele mai mari scandaluri ale anului, fostul șef al serviciului secret al MAI Gelu Oltean fiind printre protagoniștii acestui scandal.

Început în decembrie 2019, scandalul s-a inflamat după ce chestorul Gelu Oltean, iubita sa Vanessa Youniss și un britanic au fost reținuți pentru 30 de zile într-un dosar de trafic de droguri instrumentat de DIICOT Brașov. Măsura arestării preventive a fost menținută și de Curtea de Apel Brașov, care a respins contestațiile depuse de inculpați.

În mod neașteptat, în acest dosar a ajuns să fie audiat și un fost premier al României, și nu pentru că era concitadin cu chestorul Oltean, ci pentru că locuise în același imobil cu iubita fostului boss al „Doi și-un sfert”. Este vorba despre actualul primar clujean Emil Boc, care a avut de dat explicații despre un ghid medical care ajunsese în casa Vanessei Youniss. Un posibil scandal mort în fașă, primarul a spus ce a avut de spus și aici s-a terminat implicarea sa.

EvZ s-a arătat prudent încă de la primele informații furnizate de DIICOT cu privire la cazul clinicii dintr-un sat din Dâmbovița, unde fostul șef al DIPI, Gelu Oltean, și iubita sa, Vanessa Youniss organizau ședințe de consum de drog în grup. Când în ecuație a apărut și al doilea mare șef al altui serviciu secret, prudența a căpătat altă dimensiune.

Importanța acestei investigații a EvZ vine din faptul că, în miezul scandalului, Lumea Justiției a scris că nu există nicio reglementare conform căreia amestecul de plante din care rezultă „ceaiul Ayahuasca” să fie încadrat ca drog de mare risc. Ceea ce ar fi aruncat în aer tot dosarul celor de la DIICOT.

De fapt, așa cum EvZ a arătat, statutul ceaiului se schimbase. Cam pe șest. Citiți toată dezvăluirea:

EXCLUSIV. Informație-bombă în cazul drogaților cu Ayahuasca

La câteva zile distanță, EvZ publica, tot în exclusivitate, o continuare a dezvăluirilor din articolul de mai sus:

Exclusiv. Efectele articolului EVZ despre Marea Mușamalizare Ayahuasca