Evenimentul Zilei > Social > Remediul perfect împotriva cancerului. Ce au descoperit savanții din SUA
Remediul perfect împotriva cancerului. Ce au descoperit savanții din SUA

Remediul perfect împotriva cancerului. Ce au descoperit savanții din SUA

Statinele sunt o clasa de medicamente care sunt folosite pentru a reduce valorile colesterolului. Ele se mai numesc şi inhibitori de HMG-CoA-reductază. Cum scad valorile colesterolului? Prin blocarea acţiunii unei enzime în ficatul tău, care este necesară pentru producerea de colesterol

Aproximativ 40 de milioane de adulți din SUA iau o statină pentru a scădea nivelul colesterolului și pentru a-și reduce riscul de boli de inimă, potrivit Asociației Americane a Inimii. Oamenii de știință aduc o veste bună cu privire la utilizarea statinelor, care ar putea oferi un beneficiu suplimentar de protecție împotriva cancerului.

Rezultatele

Rezultatele obținute din studiile observaționale și din studiile randomizate controlate care investighează efectul statinelor asupra bolilor de inimă au stârnit temerile cercetătorilor. Totuși, studiile nu au arătat rate mai mari de cancer, dimpotrivă, au sugerat că persoanele care iau statine sunt mai puțin susceptibile să fie diagnosticate cu cancer de prostată și trăiesc mai mult după un diagnostic de cancer la sân, colorectal, renal sau pulmonar decât persoanele cu aceleași boli, dar care nu iau statine.

Relația dintre statine și cancer

Printre ei este dr. Chiara Melloni, profesor asociat la Școala de Medicină Duke University din Durham, Carolina de Nord, care împreună cu colegii ei a investigat dacă utilizarea statinei le-a afectat pe persoanele cu cancer colorectal. După aproximativ cinci ani de monitorizare, cei care au luat o statină în momentul diagnosticării cancerului au fost cu 31% mai puțin predispuși riscului de deces din orice cauză și cu 38% mai puțin predispuși riscului de deces din cauza cancerului colorectal decât cei care nu au luat statine.

Rezultate bune la cei care au cancer

„Descoperirile preliminare confirmă faptul că statinele pot avea un beneficiu în ceea ce privește supraviețuirea generală a pacienților cu cancer colorectal”, a declarat dr. Chiara Melloni. Iar Dr. Ronac Mamtani, medic oncolog de la Universitatea din Pennsylvania, care nu a fost implicat în cercetare, a declarat că ultima descoperire este similară cu alte studii derulate în cancerul de sân, prostată și colorectal care arată că persoanele care iau statine au rezultate mai bune în aceste cancere.

Scade riscul de atac de cord

Însă lui Ronac Mamtani i s-a părut extrem de interesantă o altă concluzie, care s-a desprins din acest ultim studiu și anume că statinele par să protejeze mai bine împotriva morții survenite din cauza unui cancer colorectal decât în urma unui atac de cord sau a unui accident vascular cerebral. O statină a scăzut riscul de atac de cord cu 9% și accident vascular cerebral cu 23%, comparativ cu reducerea de aproape 40% a decesului cauzat de cancer colorectal.

Explicația lui Mamtani este că supraviețuirea îmbunătățită observată în aceste studii ar putea fi biologică, datorită modului în care funcționează o statină. Medicamentele blochează o enzimă de care organismul are nevoie pentru a produce colesterol, numită HMG-CoA.

Conexiunea cu cancerul se bazează pe faptul că această enzimă joacă, de asemenea, un rol în ciclul normal de creștere a celulelor.

Când statina blochează acest proces, aceasta interferează cu ciclul celulei într-un mod care poate ajuta la împiedicarea creșterii celulelor canceroase. Oncologul susține însă că și alți factori ar putea face ca statina „să pară protectoare atunci când, de fapt, aceasta poate nu are niciun efect”. În opinia acestuia, ,,persoanele care iau statine ar putea avea un stil de viață mai sănătos decât cele care nu urmează un tratament cu statine, iar acest lucru contribuie la riscul lor mai mic de a dezvolta cancer sau de a le ajuta să trăiască mai mult după un diagnostic de cancer”, notează 360medial.