Relocarea urșilor de pe Transfăgărășan: Prima ursoaică și puiul ei vor fi duși la Sanctuarul Zărnești

Relocarea urșilor de pe Transfăgărășan: Prima ursoaică și puiul ei vor fi duși la Sanctuarul Zărnești Urs. Sursa foto: Facebook/Romsilva

Autoritățile au început relocarea urșilor care obișnuiesc să iasă pe marginea șoselei Transfăgărășan, atrași de hrana oferită de turiști. Acest fenomen a devenit din ce în ce mai periculos atât pentru oameni, cât și pentru animale, motiv pentru care autoritățile locale, împreună cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, au decis să ia măsuri pentru capturarea și mutarea urșilor într-un mediu sigur. Prima relocată va fi o ursoaică împreună cu puiul ei, care urmează să fie transportați la Sanctuarul de Urși de la Zărnești.

A fost adusă o cușcă specială pentru relocarea urșilor

Prefectul județului Argeș, Dragoș Predescu, a anunțat miercuri că o cușcă specială a fost deja instalată pe Transfăgărășan pentru capturarea ursoaicei și a puiului. Acțiunea de capturare poate dura câteva zile, iar tranchilizarea animalelor va fi utilizată doar dacă situația o impune, pentru a minimiza stresul și riscurile pentru urși.

„A început relocarea urşilor de pe şoseaua Transfăgărăşan! Specialiştii vor ademeni o ursoaică şi un pui. Procesul poate dura câteva zile, iar la tranchilizare se va recurge doar în caz de maximă necesitate. Soluţia a fost aleasă în aşa fel încât animalele să nu fie afectate şi să nu fie puşi în pericol nici reprezentanţii instituţiilor statului”, a explicat Predescu.

Inițiativa urmează unui ordin emis de Ministerul Mediului, care autorizează relocarea urșilor pentru a preveni incidentele periculoase.

Sanctuarul Zărnești: O a doua șansă pentru urși

Ursoaica ce urmează să fie relocată a fost observată frecvent pe marginea șoselei, iar specialiștii au constatat o schimbare în comportamentul ei, devenind agresivă în interacțiunile cu oamenii. Din acest motiv, autoritățile au decis că este esențial ca ea să fie mutată într-un mediu sigur.

Sanctuarul de la Zărnești este un loc sigur, dedicat protecției urșilor care nu mai pot fi reintegrați în habitatul lor natural din cauza interacțiunii excesive cu oamenii. Acolo, animalele au șansa de a trăi într-un mediu naturalizat, departe de pericolele oferite de apropierea de zonele turistice.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a subliniat importanța educației publicului în această problemă.

„Am instalat cuşca pentru capturarea unei ursoaice cu pui şi relocarea acesteia la sanctuarul din Zărneşti. Ne asigurăm în acest fel că urşii nu vor mai reprezenta un pericol pentru cei care se deplasează pe Transfăgărăşan. Am spus şi repet, siguranţa oamenilor este prioritară. Primul exemplar va fi transportat în condiţii de siguranţă la Zărneşti unde va primi o a două şansă. Cred că şansa urşilor depinde în mare măsură de comportamentul nostru, de aceea vom instala până săptămâna viitoare cu ajutorul CNAIR a unor panouri de informare prin care atragem atenţia tuturor că un urs hrănit este un urs condamnat la moarte”, a declarat Fechet. El a accentuat că această relocare este o măsură necesară pentru a proteja atât urșii, cât și turiștii care își riscă viața oprindu-se să-i hrănească sau să-i fotografieze.

Mircea FechetMircea Fechet. Sursa foto: Facebook

Mutarea ursoaicei și a puiului ei este doar prima etapă a unui plan mai amplu legat de relocarea urșilor. Toți urșii care ajung la șosea vor fi capturați și mutați într-un mediu sigur. Autoritățile speră ca acest demers să reducă riscul de accidente și să prevină comportamentele periculoase în rândul urșilor.