Evenimentul ZileiInternationalRelații încordate între Rusia și Polonia. Ambasadorul polonez la Moscova convocat de urgență

Relații încordate între Rusia și Polonia. Ambasadorul polonez la Moscova convocat de urgență

Relații încordate între Rusia și Polonia. Ambasadorul polonez la Moscova convocat de urgență
Relațiile dintre Rusia și Polonia s-au deteriorat foarte mult, în ultima perioadă, după ce guvernul de la Varșovia a decis să expluzeze mai mulți diplomați ruși.

Ambasadorul Poloniei la Moscova a fost convocat de urgență la sediul Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei. Convocarea vine după decizia de expulzare a trei diplomați ruși de la Varșovia, de către guvernul din Polonia.

Rusia l-a convocat, vineri, pe ambasadorul polonez la Moscova, Krzysztof Krajewski, ca urmare a deciziei de săptămâna trecută a Varşoviei de a expulza trei diplomaţi ruşi, transmite EFE.

La intrarea în sediul MAE rus, șeful legaţiei poloneze nu a făcut declaraţii pentru presă.

Ministerul rus al Afacerilor Externe a anunțat, vinerea trecută, într-un comunicat de presă, că intenționează să expulzeze cinci diplomaţi polonezi, ca replică la decizia Varșoviei. Guvernul polonez a anunţat, joia trecută, că a expulzat trei diplomaţi ruşi, pe care i-a declarat „personae non gratae”.

Statele Unite au expulzat mai mulți diplomați ruși

Autoritățile din Polonia și-au exprimat solidaritatea cu sancţiunile impuse de Statele Unite împotriva Rusiei.

Washington a anunțat, tot în acea zi, că a sancţionat Rusia pentru presupusa implicare în alegerile prezidenţiale din 2020 şi pentru prezumtivul său rol în atacul cibernetic de proporţii asupra platformei Orion a companiei SolarWinds. De asemenea, autoritățile americane au subliniat că au impus și alte penalități ca urmare a acţiunilor întreprinse de Rusia în Ucraina şi în Afganistan.

Între alte măsuri, administraţia preşedintelui democrat Joe Biden a decis să expulzeze din SUA zece membri ai misiunii diplomatice ruse de la Washington. Printre cei scoși din țară s-au aflat și mai mulți reprezentanți ai serviciilor de informaţii secrete ale Rusiei.

În replică, Rusia a expulzat acelaşi număr de diplomaţi și a impus sancţiuni pentru un presupus amestec al SUA în chestiuni interne. De asemenea Moscova a întocmit și o listă neagră cu înalţi funcţionari americani.


Accesează: