Evenimentul Zilei > International > Cehia aruncă mănușa în curtea Moscovei. A expulzat 18 diplomați ruși. Riposta Kremlinului
Cehia aruncă mănușa în curtea Moscovei. A expulzat 18 diplomați ruși. Riposta Kremlinului

Cehia aruncă mănușa în curtea Moscovei. A expulzat 18 diplomați ruși. Riposta Kremlinului

Într-o săptămână marcată de expulzarea mai multor diplomați străini de către marile puteri, Cehia a sfidat Kremlinul printr-un gest fără precedent.

Republica Cehă a anunțat. sâmbătă, că expulzează 18 membri ai Ambasadei Rusiei la Praga. Anunțul este motivat de o suspiciune că serviciile secrete ruse au fost implicate în explozia de la un depozit de muniţii.

Diplomații ruși sau agenți GRU? Explozia misterioasă de la un depozit de muniții

Gravitatea anunțului reiese din faptul că însuși premierul Andrej Babis a ieșit alături de ministrul de externe Jan Hamacek, într-o scurtă intervenție televizată, pentru a explica noutatea. „Există o bănuială bine întemeiată cu privire la implicarea unor ofiţeri ai serviciului de informaţii rus GRU, unitatea 29155, în explozia depozitului de muniţii din zona Vrbetice”, (localitate aflată la circa 300 de kilometri sud-est de Praga), a declarat premierul Babis.

La rândul său, ministrul de externe Jan Hamacek a precizat că cei 18 de membri ai ambasadei Rusiei de la Praga identificaţi drept agenţi secreţi vor trebui să părăsească teritoriul ceh în termen de 48 de ore.

O primă reacție oficială de la Moscova a avut vicepreşedintele comisiei de afaceri internaţionale din camera superioară a parlamentului rus, Vladimir Jabarov. Potrivit acestuia, acuzaţiile Cehiei despre implicarea ofiţerilor de informaţii ruşi în explozia din 2014 sunt absurde. Demnitarul rus a adăugat că răspunsul Moscovei la expulzarea celor 18 diplomaţi va trebui să fie proporţional. O remarcă menită să pună în gardă, dar și să intimideze.

Pe 16 octombrie 2014, mai multe deflagraţii s-au produs în acel depozit de muniţii. Exploziile au cauzat moartea a doi angajaţi ai unei companii private, care închiriase depozitul de la o firmă de stat.

Expulzarea de diplomați, jocul preferat al săptămânii politice

Anunțul Cehiei intervine într-o perioadă în care mai multe țări, inclusiv Rusia și SUA, recurg la această măsură de expulzare a unor diplomați ca modalitate de a riposta în contextul unor relații tensionate. Numai că, în cazul Cehiei, atrage atenția faptul că numărul diplomaților ruși expulzați este impresionant.

Administraţia Putin a anunţat, vineri, expulzarea a 10 diplomaţi americani. Totodată, Moscova urmează să pună capăt activităţii pe care o desfăşoară în Rusia fonduri americane şi ONG-uri care, potrivit ministrului rus de Externe, se amestecă în afacerile interne ale Rusiei. Cu o zi înainte, Statele Unite anunţaseră o serie de sancţiuni financiare împotriva Rusiei şi expulzarea a 10 diplomaţi ruşi, ca răspuns la o serie de atacuri cibernetice şi la ingerinţele în alegerile prezidenţiale din 2020, acţiuni atribuite Moscovei.

La rândul său, Polonia a declarat 3  diplomaţi ruşi persona non grata, în semn de solidaritate cu măsurile luate de americani. Pe de altă parte, serviciul rus de securitate FSB a reţinut pentru câteva ore un diplomat ucrainean la Sankt Petersburg, a anunţat sâmbătă Ministerul de Externe al Ucrainei. Acesta este cel mai recent episod survenit pe fondul creşterii tensiunilor dintre cele două ţări

Citește și Asasinatul din Kleiner Tiergarten. Când Putin și KGB își reglează conturile în grădina lui Merkel