Relația dintre Maria Dragomiroiu și soții Ceaușescu. Artista a dezvăluit preferințele „prințișorului” Nicu

Relația dintre Maria Dragomiroiu și soții Ceaușescu. Artista a dezvăluit preferințele „prințișorului” Nicu Maria Dragomiroiu. Sursă Youtube

Maria Dragomiroiu, una dintre cele mai îndrăgite interprete de muzică populară din România a povestit publicului o parte din episoadele care au marcat-o cel mai mult de-a lungul activității profesionale.

Maria Dragomiroiu a cântat pentru familia Ceaușescu

Cu o carieră la care unii artiști doar visează, marea doamnă a folclorului românesc s-a deschis în fața publicului și a povestit câteva întâmplări de la evenimentele la care a luat parte. Artista a recunoscut că a fost invitată să cânte pentru familia Ceaușescu.

Interpreta de muzică populară nu a ținut la secret onorariul pe care l-a primit din partea dictatorului. De asemenea, îndrăgita artistă a dezvăluit și care a fost una dintre preferințele „prințișorului”, fiul cel mic al cuplului dictatorial.

Întâi de toate, Maria Dragomiroiu a povestit împrejurările în care a ajuns să cânte pentru familia liderului comunist. Doamna folclorului românesc a fost chemată să cânte la ziua de naștere a „savantului de renume mondial” Elena Ceaușescu.

Ne puteți urmări și pe Google News
Maria Dragomiroiu a spus totul despre intervențiile chirurgicale. Metoda care a întinerit-o

Maria Dragomiroiu. Sursa foto: Arhiva EvZ

„Nicu Ceaușescu a fost un om bun”

Cu toate acestea, artista cânta seară de seară la pe Calea Victoriei la Salonul spaniol, un local frecventat de Nicu Ceaușescu, fiul cel mic al cuplului dictatorial, care venea să o audă pe Romica Puceanu. A fost momentul în care Maria Dragomiroiu a fost „botezată” „aia mică”.

„Eu am avut și această șansă să-i cânt președintelui țării, Nicolae Ceaușescu și la ziua lui, la ziua soției. Eu îi cântam lui Nicu Ceaușescu aproape în fiecare seară, alături de marea interpretă de muzică lăutărească originală, Romica Puceanu (…). El mi-a pus numele: aia mică. Când se făcea la Ministerul Culturii lista cu soliștii care să vină să cânte, voiau să vină și aia mică" , a povestit artista.

Maria Dragomiroiu

Maria Dragomiroiu. Sursa foto: Arhiva EvZ

Maria Dragomiroiu a fost botezată „aia mică”

În pofida faptului că regimul comunist s-a evidențiat, printre altele, și prin cenzura dusă la extrem, Nicu Ceaușescu nu era un adept al limitării dreptului la exprimare. Motiv pentru care, de fiecare dată când cânta Maria Dragomiroiu o ruga să nu cenzureze melodiile.

„A fost un om extraordinar Nicu Ceaușescu, un om care a ajutat extrem de multă lume. Cântam acolo și la televiziune când mergeam ni se spunea să cânt cu niște cuvinte anume, acolo nu. Nicu Ceaușescu nu voia așa. Îmi spunea: . Se știa că la televiziune trebuia să cânți altceva. Dar acolo când cântai trebuia să cânți autentic, așa cum era cântecul”, mai spune ea în cadrul podcastului Altceva cu Adrian Artene.

Maria Dragomiroiu

Maria Dragomiroiu. Sursa foto: Arhiva EvZ

Maria Dragomiroiu, despre Elena Ceaușescu

Dacă despre Nicu Ceaușescu a avut cuvinte de laudă, același lucru nu se poate spune și despre Elena. Dimpotrivă, savanta de renume mondial a fost descrisă de Maria Dragomiroiu drept o femeie hâtră, rigidă, deloc maleabilă. Tot Nicu era cel care încearcă să anime și să destindă atmosfera.

Mai departe artista a dezvăluit și ce sumă a primit pentru spectacolul dat în fața familiei Ceaușescu. Artista a primit 325-330 de lei, o sumă nici foarte mare, dar nici de neglijat. Un salariu la vremea respectivă ajungea la 1200 de lei. Cu banii primiți, interpreta le-a cumpărat părinților câteva articole vestimentare.