Cresc tensiunile. China condamnă inferențele Statelor Unite în emisfera Beijingului

Cresc tensiunile. China condamnă inferențele Statelor Unite în emisfera Beijingului Sursa: Pixabay

Cresc tensiunile între cel puternic stat din lume SUA și puterea emergentă China. Beijing acuză Casa Alba că trateaza relația dintre cele două state doar în interes propriu.

Anthony Blinken și Wang Yi, șefii diplomațiilor americane, respectiv chineze au avut un schimb de replici dure înaintea Conferinței de Securitate de la Munchen. Oficialul chinez l-a avertizat pe omologul său din SUA că eforturile Casei Albe de „a reduce riscurile” în relațiile cu puterea emergentă China și de „a se decupla de țara asiatică” vor avea un efect de bumerang.

Tensiuni diplomatice SUA-China

Diplomatul chinze acuză politica de de-sinizare inițiată de SUA. Beijing condamnă faptul că adică Washington dorește impunerea controalelor stricte în sectoarele sensibile, cum ar fi cipurile pentru computere, însă în același timp își dorește ca investițiile bilaterale și comerțul să continue.

Wang Yi, ministrul chiznez de Externe a adus în discuție „viziunea San Franisco”, înțelegerea agreată atât de Joe Biden cât și de președintele chinez Xi Jiping la întâlnirea de la Forumul de Cooerare Economică Asia-Pacific (APEC) din noiembrie trecut.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Cea mai importantă sarcină pentru ambele ţări în acest moment este să urmeze îndrumarea strategică a ambilor şefi de stat pentru a transforma "viziunea San Francisco" în realitate şi astfel să promoveze dezvoltarea solidă, susţinută şi durabilă a relaţiilor bilaterale", a declarat Wang, care este şi directorul Biroului Central pentru Afaceri Externe al Partidului Comunist din China (PCC).

China, spionaj

Spionii americani se confruntă cu o nouă şi formidabilă China. Sursa Foto: Arhiva EVZ

China acuză Casa Albă de imparțialitate

Pentru a se atinge obiectivul menționat, contiună diplomatul chinez, este necesar ca ambele state să adere la ceea ce al a numit „principiile respeectului reciproc, al coexistenței pașnice și al cooperării reciproc avantajoase și să exploreze în mod activ calea potrivită pentru ca ambele ţări să se înţeleagă".

Wang a solicitate administrației americane să privească dezvoltarea Chinei în cheie obiectivă și rațională și să adopte o politică pozitivă și pragmatică în acest sens. Totodată, a cerut ca „angajamentele asumate de liderul de la Washington să fie transpuse în acțiuni concrete”.

SUA cere menținerea statu-quo pentru Taiwan

De asemenea, Wang a pomenit în discurs și relația sino-taiwaneză. Oficialul de la Beijing a explicat că entitățile care încearcă o schimbarea a statu quo-ul sunt „forțele de independență ale insulei cu mijlocirea și sprijinul forțelor externe”.

„Dacă Statele Unite îşi doresc cu adevărat stabilitate în strâmtoarea Taiwan, trebuie (...) să-şi îndeplinească angajamentul de a nu sprijini independenţa Taiwanului", a avertizat Wang.

Ministrul chinez de externe a mai cerut ca Washingtonul să renunțe la acțiunile unilaterare și ilegale împotriva companiilor şi cetăţenilor chinezi", să "nu submineze dreptul legitim de dezvoltare al Chinei" şi să "oprească hărţuirea şi interogatoriile fără temei ale cetăţenilor chinezi".

În presa chineză punctul de vedere a secretarului de stat american nu a fost prezentat pe deplin, se dau totuși asigurări că „cei doi diplomaţi au apreciat foarte mult munca grupului de lucru de cooperare anti-narcotice dintre China şi SUA", în special în ceea ce înseamnă platforma de coordonare bilaterală privin mecanismele de stopare a fentanilului în Statele Unite.

Joe Biden și Xi Jinping

Joe Biden și Xi Jinping. Sursa foto: Arhiva EVZ

Anthony Blinken, avertistment pentru regimul lui Xi Jinping

În comunicatul de presă emis de televiziune de stat chineză, Xinhua, atât Blinken cât și Wang „"şi-au exprimat speranţa că următoarea întâlnire la nivel înalt dintre departamentele de aplicare a legii din ambele ţări va obţine rezultate pozitive".

Nu în ultimul rând cei doi diplomați au căzut de acord că continurea promovarea dialogului și consultările pe marginea chestiunilor de politică externă, a contextului actual Asia-Pacific, chestiunile maritime și progresul inteligenței artificiale. Însă, subiectul principal de pe agenda politică a ambelor state constă în menținerea dialoglui între forțele armate ale ambelor state.

Emisarii menționați au „schimbat opinii” despre agresiunea neprovocată și ilegală din Ucraina, conflictul din Gaza precum și situația din Penisula Coreeană, deși partea chineză nu a oferit și detalii referitor la discuțiilor pe aceste teme de actualitate.

Antony Blinken a reluat din nou avertismentele privind sprijinul oferit de regimul Xi Jinping Rusiei în războiul din Ucraina. De asemenea, diplomatul american a subliniat și importanța menținerii păcii în strâmtoarea Taiwan.