Tot mai multe zvonuri privind reintroducerea serviciului militar obligatoriu au apărut în ultima perioadă chiar dacă Ministerul Apărării Naționale face recrutări voluntare. Generalul Virgil Bălăceanu a explicat când ar putea fi reintrodusă această obligație.
Au existat tot mai multe zvonuri în ultima perioadă privind reintroducerea serviciului militar obligatoriu, variantă care nu este exclusă de oficialii români, mai ales, în contextul războiului din Ucraina. Generalul Virgil Bălăceanu a explicat că țara noastră poate ajunge la această situație. Parlamentul ar trebui să aprobe modificările privind Legea 446 privind pregătirea populației pentru apărare. Este important de precizat că din cei 7.000 de recruți voluntari ai Ministerului Apărării Naționale (MApN) doar 2.000 sunt rezerviști.
Celelalte 5.000 de persoane sunt viitori militari în activitate. „Serviciul militar suspendat sau serviciul militar obligatoriu sunt mereu conectate la rezervă. Statutul de rezervist nu poate apărea decât în condițiile în care persoana în cauză satisface serviciul militar”, a spus Bălăceanu. Nu este pentru prima dată când fostul reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles vorbește despre reintroducerea serviciului militar oblogatoriu,
Virgil Bălăceanu a explicat că încă din anul 2015 există o lege a statutului militar al rezervistului voluntar, care a fost aplicată începând cu anul 2017. Legea presupune dezvoltarea corpului de rezerviști militari voluntari pe toate categoriile. „În speranța că vor fi aprobate modificările legii pregătirii populației pentru apărare, care întârzie de foarte mult timp, un alt canal va fi reprezentat de serviciul militar voluntar în termen. Practic, după patru luni, cine va executa serviciul voluntar în termen va fi calificat din punct de vedere militar și va deveni rezervist”, a adăugat ofițerul român.
De ce ar trebui reintrodus serviciul militar obligatoriu
Generalul a mai adăugat că statul român a încercat să rezolve problema asigurării necesarului de rezerviști prin voluntari, dar în contextul geo-politic în care România se află și în funcție de nevoile privind rezerva armatei, autoritățile pot apela și la această variantă. Bălăceanu a subliniat că mulți români nu sunt pregătiți pentru această schimbare, dar trebuie luată în calcul și această variantă. Serviciul militar obligatoriu a fost suspendat în țara noastră în anul 2007.
„În principiu, prin soldați gradați rezerviști voluntari, respectiv, în perspectivă, prin soldați gradați cu serviciul militar voluntar în termen îndeplinit, am putea asigura baza rezervei. Întotdeauna, acest fundament este reprezentat de soldații gradați, fie că vorbim despre rezerviști voluntari sau de soldați gradați rezerviști, respectiv cei care vor satisface stadiul de patru luni”, a explicat generalul.
Bălăceanu a mai adăugat că în evidența militară și în rezerva operațională rămân în evidență persoanele care au terminat stagiul militar până în anul 2007. Generalul a explicat că proiectul de lege privind pregătirea populației este inclusă o prevedere care face referire la pregătirea cetățenilor care intră în planurile de mobiliare. Este vorba de cei care au îndeplinut stagiul militar până în 2007.
Echipamente militare noi și antrenamente
Virgil Bălăceanu a mai adăugat că rezerviștii voluntari se pregătesc timp de 15 zile în fiecare an, iar cei care au satisfăcut stagiul militar până în 2007 nu se vor antrena decât cu o animită periodicitate. Există posibilitatea ca un rezervist care a făcut o pregătire de 15 zile să fie convocat la instruirea abia peste trei ani. În același timp, rezerviștii care provin din rândul celor care parcurg stagiul militar voluntar pot fi și ei convocați cu o anumită periodicitate ținându-se cont de vârstă și calificare.
De asemenea, în cazul în care într-o unitate militară apar echipamente noi, trebuie avută în vedere și antrenamentul rezerviștilor. „Acest lucru se practică pentru operaționalizarea unității respective, având în vedere faptul că intrarea în dotare a unor echipamente nu presupune că, din punctul de vedere al capacității de reacție, unitatea respectivă este operativă. Așadar, este obligatoriu să existe o perioadă de pregătire, în privința rezerviștilor de toate tipurile, deoarece ei trebuie să cunoască toate tipurile de echipamente care au intrat în dotarea unității”, a explicat Virgil Bălăceanu.
Generalul în rezervă a subliniat că Parlamentul va aproba modificările legii pregătirii generale pentru apărare deoarece rezerva Armatei Române trebuie să fie refăcută. De asemenea, Bălăceanu consideră că și personalul din sistemul de securitate națională pe baze voluntare are nevoie de noi membrii. „Dacă acest sistem nu va funcționa și nu va putea crea masa critică de care avem nevoie din punctul de vedere al rezerviștilor, situația se va complica”, a spus Virgil Bălăceanu pentru Fanatik.