Reguli pentru românii care stau la bloc. Sunt vizați cei care au câini și pisici

Bloc. Sursa foto: arhiva EVZ

Românii care locuiesc la bloc și au animale de companie trebuie să știe regulile pe care sunt nevoiți să le respecte pentru a locui alături de câinii și pisicile lor.

Românii care locuiesc la bloc și dețin animale de companie sunt obligați să cunoască legislația în vigoare. Un studiu realizat de Federaţia Europeană a Industriei de Petfood (FEDIAF), în urmă cu un an, a arătat că în aproape jumătate din locuințele din România există un animal de companie. Acest lucru poate fi explicat și prin faptul că în România există cei mai mulți proprietari de locuințe.

Cei care decid să aibă un animal de companie și stau la bloc trebuie să știe că sunt obligați să plătească niște taxe suplimentare. Mulți proprietare de animale de companie se întreabă des dacă este legal să fie nevoiți să plătească taxe suplimentare pentru că locuiesc la bloc alături de câinii sau pisicile lor.

Legislația din România privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari nu reglementează în mod clar situația proprietarilor care trăiesc la bloc cu animalele de companie. De asemenea, nu sunt prevederi clare nici în cazul taxelor suplimentare pe care proprietarii de animale ar trebui să le plătească.

Cine fixeaxă taxele pentru animalele de companie

Totuși, legea amintită oferă posibilitatea adunării generale a proprietarilor să adopte o hotărâre în acest sens, dar și să impună o taxă pentru animalele care trăiesc într-un bloc. De aceată taxă nu sunt vizate toate animalele, ci doar câinii și pisicile. Specialiștii juridici au explicat că această măsură poate fi contestată deoarece în Legea nr. 230/2007, Art. 26 există o precizare care stabiletește că dacă „o hotărâre a adunării generale este contrară legii, statutului sau acordului de asociere a asociației de proprietari sau este de natură să producă daune intereselor proprietarilor, aceștia pot ataca în justiție respectiva hotărâre”.

Acest articol din lege arată că nu există prevederi clare privind achitarea unei taxe pentru animalele de companie care trăiesc la bloc. Totuși, legea permite asociațiilor de proprietare să ia o astfel de decizie. Este important de precizat că hotărâri care să se reglementeze condițiile în care pot fi deținute animalele de companie din respectiva localitate pot fi luate de consiliile locale, informează Capital.