Premieră în justiție! Decizie crucială pentru toți deținătorii de câini. Cum îi consideră judecătorii

Premieră în justiție! Decizie crucială pentru toți deținătorii de câini. Cum îi consideră judecătorii

Premieră în justiția din România și din Europa. Este de necrezut ce au decis magistrații Judecătoriei din Chișineu Criș, într-un banal proces de divorț și partaj.

Animalul de companie este considerat de acum ființă vie și nu bun mobil așa cum era reglementat până acum. Acest nou statut al animalului de companie a fost obținut în instanță de către doi avocați din Oradea, într-un dosar de divorț.

Decizia, luată într-un proces de divorț

Cei doi avocați au reprezentat o femeie într-un caz de divorț și după această experiență spun că este necesară actualizarea legislativă, în sensul schimbării percepției asupra animalelor de companie. Astfel apărătorii spun că în continuare acestea nu pot fi private ca niște obiecte lipsite de suflet, care pot fi partajate ca un simplu bun.

Apărătorii spun că la astfel de separări între oameni și animalele suferă în aceiași măsură ca și proprietarii, mai ales atunci când ambele părți doresc custodia patrupezilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Practic, proprietarii consideră animalul ca pe un membru al familiei. Cei doi avocați au reușit să arate judecătorilor de la Judecătoria Chișineu Criș, că animalul de companie nu este un bun supus partajului, ci o ființă a cărei încredințare și supraveghere trebuie stabilită în condiții asemănătoare celor ale copiilor proveniți din căsătorie sau din adopție.

Premieră și la nivel european

Prin decizia instanței din județul Bihor nu s-a stabilit doar o premieră în România, ci și la nivel european. Cert este că în anumite state americane, precum Alaska, New York și California, animalul de companie este considerat ființă vie.

De asemenea există și state europene în care sunt în curs de schimbare a legislației în acest sens. Spania, spre exemplu este țara în care, de anul trecut, animalele de companie nu mai sunt privite ca obiecte, ci ca „ființe vii sensibile” în procesele de partaj. Așadar, judecătorii vor trebui să analizeze de acum interesul și bunăstarea animalului, și urmează să stabilească și custodia (exclusivă sau alternativă), program de vizită, responsabilități și îngrijire.