Într-o perioadă în care toate prețurile cresc și inflația ajunge la cifre record, iar facturile la energie au explodat, există totuși și o veste bună pentru românii care stau la bloc. Va fi mai ieftin, de anul viitor!
Lucrările de reabilitare termică a blocurilor de locuințe vor fi finanțate în proporție de 95% din bani europeni nerambursabili. În acest sens urmează să fie modificată legislația privind procedurile prin care se derulează proiectele menite să ducă la creșterea performanței energetice a imobilelor. Un proiect de act normativ ce va reglementa acest tip de investiții a fost pus în debatere publică la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).
Prin modificarea legislației privind finanțarea lucrărilor de reabilitare termică la blocurile de locuințe se urmărește creșterea numărului de clădiri incluse în acest program. De asemenea, oficialii Ministerul Fondurilor Europene urmăresc și utilizarea mult mai judicioasă a unor fonduri europene.
Conform proiectului de ordonanță aflat în dezbatere publică, finanțarea acestui gen de investiții va fi asigurată în procent de 95% din fondurile europene și din cele ale bugetului central. Doar cinci procente din lucrările contractate vor fi acoperite din banii autorităților locale sau ai asociațiilor de proprietari. În prezent, Uniunea Europeană acoperă 60% din valoarea lucrărilor de reabilitare termică a blocurilor, iar autoritățile locale sau asociațiile de proprietari finanțează 40%.
Conform notei de fundamentare al proiectului de OUG, se dorește „reglementarea unor măsuri care să conducă la creșterea numărului de clădiri renovate energetic și la utilizarea optimă a fondurilor alocate prin Politica de Coeziune pentru realizarea obiectivelor europene și naționale în domeniul eficienței energetice în clădiri”.
Autoritatea publică locală va trebui să aducă la cunoștința asociațiilor de proprietari posibilitatea finanțării activităților/ lucrărilor în noile condiții, criteriile de acces la programul de finanțare a lucrărilor de reabilitare termică, precum și cota de contribuție ce revine asociației de proprietar.
Modificările prevăzute de proiectul MIPE
Mai exact, noul proiect legislativ prevede o serie de modificări în funcție de zonele în care sunt clădirile ce urmează să fie reabilitate. Proiectul diferențiază între zonele mai puțin dezvoltate și cele mai dezvoltate, având prevederi diferite pentru fiecare dintre acestea.
Astfel, în cazul regiunilor mai puțin dezvoltate se prevede că finanțarea va fi asigurată după cum urmează:
în proporție de 90% din fondurile europene nerambursabile și din alocații de la bugetul de stat, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinație în bugetul programelor, conform ratei de cofinanțare stabilite prin deciziile Comisiei Europene de aprobare a programelor;
în proporție de 5% din alocații de la bugetul de stat în limita sumelor prevăzute cu această destinație în bugetul Ministerului Finanțelor, reprezentând contribuție suplimentară de la bugetul de stat față de contribuția prevăzută la punctul anterior;
în proporție de 5% din fonduri aprobate anual cu această destinație în bugetele locale și/ sau din alte surse legal constituite, precum și din fondul de reparații al asociațiilor de proprietari și/ sau din alte surse legal constituite.
Reglementări pentru zonele dezvoltate
În cazul regiunilor mai dezvoltate, finanțarea va fi asigurată după cum urmează:
în proporție de 90% din fondurile europene nerambursabile și din alocații de la bugetul de stat și din bugetele locale, în cazul regiunilor mai dezvoltate, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinație în bugetul programelor, conform ratei de cofinanțare stabilite prin deciziile Comisiei Europene de aprobare a programelor;
în proporție de 5% din alocații de la bugetul de stat în limita sumelor prevăzute cu această destinație în bugetul Ministerului Finanțelor, reprezentând contribuție suplimentară de la bugetul de stat față de contribuția prevăzută la punctul anterior;
în proporție de 5% din fonduri aprobate anual cu această destinație în bugetele locale și/ sau din alte surse legal constituite, reprezentând contribuție suplimentară de la bugetul local față de contribuția de la primul punct (cea de 90%), precum și din fondul de reparații al asociațiilor de proprietari și/ sau din alte surse legal constituite.
Ce prevede legea în prezent
În prezent, OUG 18/2009 stabilește că finanțarea acestor intervenții pentru creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe se poate asigura din fondurile structurale și de coeziune ale Uniunii Europene, după cum urmează:
în proporție de 60% din fondurile structurale și de coeziune ale Uniunii Europene și din alocații de la bugetul de stat, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinație în bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice;
în proporție de 40% din fonduri aprobate anual cu această destinație în bugetele locale și/ sau din alte surse legal constituite, precum și din fondul de reparații al asociațiilor de proprietari și/ sau din alte surse legal constituitei, după cum arată avocatnet.ro.