EXCLUSIV. Izolarea termică a blocurilor. Căldură scumpă, scandaluri ieftine, ba și 7.282 lei pe cap de contribuabil

EXCLUSIV. Izolarea termică a blocurilor. Căldură scumpă, scandaluri ieftine, ba și 7.282 lei pe cap de contribuabil Sursa: Arhiva EVZ

Facturile pentru căldură şi apă caldă vor creşte în această iarnă cu aproximativ 70% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a anunțat preşedintele Ligii Habitat a Asociaţiilor de Proprietari, Mihai Mereuţă:

„Pe partea de întreţinere, eu întotdeauna am ținut evidența anual. Procentual, lucrurile sunt cel puțin 70%. Două camere, două persoane, în București discutăm, nu ar trebui să sară peste 205 de lei, dar pot fi și 240 de lei, dacă, de exemplu, cum a apărut cifra asta de curând, gigacaloria ajunge 318”.

Totodată, primarul general Nicușor Dan a declarat că guvernul trebuie să intervină „astfel încât prețul fixat de ANRE, de producție, care este obligatoriu pentru toate sistemele orașelor care transportă și distribuie mai departe, să coboare, adică anul trecut acest preț era cam 195 de lei, anul acesta este 380 de lei, așa cum a fost fixat de către ANRE”.

Cum problema termoficării în București și în foarte multe orașe nu a apărut ieri, nefiind vorba doar de scumpirea căldurii și a apei calde, ci și de cotidienele avarii în sistemul de distribuție, Evenimentul zilei și-a propus să afle dacă primăriile au intensificat măcar procesul de anvelopare a blocurilor, pentru a oferi un minim confort peste iarnă măcar unora dintre contribuabilii la bugetele locale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Solicitările le-am trimis pe 3 noiembrie.

Între timp ne-au răspuns primăriile sectoarelor 2, 5 și 6.

Pe scurt, în Sectorul 2, Primăria raportează 77 de blocuri reabilitate anul acesta, Primăria 5 – 32, iar Primăria 6 – 37. Banii au provenit de la bugetele locale și din împrumuturi de la Banca Europeană de Investiții.

Noi zicem că, raportat la cât e Bucureștiul de mare, nu prea înseamnă mare lucru 136 de blocuri, dar e mai bine decât la Brăila sau Turnu Severin, cu zero anvelopări fiecare.

Dar, să vedeți dandana la Sectorul 3, care mai adună încă...

Consilierii PNL și USR sunt în război total cu primarul Robert Negoiță...

Să dăm cuvântul beligeranților!

„Primarul Robert Negoiţă s-a folosit în principal de credite rambursabile pentru reabilitarea blocurilor de locuinţe din Sectorul 3, nu de bani europeni”, ne informa pe 12 noiembrie USR, printr-un comunicat.

"În cei şase ani de când au fost demarate lucrările de reabilitare termică ale blocurilor din sector primarul a omis să spună cum au fost finanţate acestea.

Pe baza documentaţiei studiate de consilierii USR, structura bugetului cheltuit pentru reabilitările termice arată astfel: 2 miliarde de lei credite contractate direct de primărie, deci rambursabile din banii locuitorilor Sectorului 3, 404 milioane de lei - fonduri europene.

Prin urmare 11% este procentul finanţării din fonduri europene, nu 85% cum susţine primarul", precizează USR Sector 3.

6.666 + 616

Cum în Sectorul 3 sunt 300.000 de persoane care contribuie la bugetul local, un calcul simplu arată că fiecare contribuabil va plăti 6.666 lei pentru procesul de reabilitare.

La această sumă se mai adaugă, potrivit socotelilor USR, alţi 616 lei, pentru că primăria trebuie să restituie 185 milioane lei, corecţii pentru neregulile constatate la deconturile din finanţările prin fonduri europene în valoare totală de 589 milioane lei.

„În plus, pentru finanţările europene, legislaţia în vigoare presupune ca beneficiarii (cetăţenii sectorului) să aibă un aport propriu (coplată). Coplata ar fi scadentă acum, în 2021. Până în acest moment primarul Robert Negoiţă a susţinut în spaţiul public că populaţia nu va plăti nimic, că se vor găsi soluţii pentru asta", a adăugat USR Sector 3.

Comunicatul USR a apărut în urma ședinței Consiliului Local Sector 3 în care a fost respins un proiect de hotărâre prin care contribuţia proprie a asociaţiilor de proprietari incluse în proiecte de reabilitare termică ar fi fost suportată de la bugetul local.

În forma iniţială, propusă de primarul Robert Negoiţă, era prevăzută prelungirea de la 6 la 9 ani a perioadei de graţie, cu un an interval de recuperare, referitor la sumele avansate de autoritatea locală pentru contribuţia proprie a asociaţiilor de proprietari.

Consilierul local PNL Inocenţiu Voinea a propus un amendament privind scutirea asociaţiilor de proprietari de la plata sumelor pentru reabilitarea termică, care a fost adoptat, însă la votul asupra întregului proiect nu s-au întrunit sufragiile necesare aprobării hotărârii, care a fost astfel respinsă.

Concluzia primarului Robert Negoiță a fost că:

„Initiaţiva este corectă. În acest moment, amendamentul şi eu cred că este nelegal, de aceea am solicitat un interval prelungirea perioadei de graţie. (...) Avem nevoie de timp ca acest amendament propus să poată fi legal. Pentru asta avem nevoie de o îmbunătăţire legislativă”.

Însă ce spune Inocențiu Voinea este de-a dreptul dezastruos pentru „fericiții” beneficiari ai anvelopărilor:

„Negoiță zice că noi vrem să punem oamenii să plătească, dar el nu anularea plății cere, ci înghesuirea în doar un singur an, în ULTIMUL AN DE PLATĂ, a întregii sume.

Hotărârea pe care a propus-o nu la anularea contribuției oamenilor se referă, ci la prelungirea perioadei de grație. Or, noi cu asta nu suntem de acord, cu îngrămădirea într-un singur an a întregii contribuții.

Ar fi o povară prea mare pentru oameni. Ar fi de 10 ori mai mult decât dacă ar fi plătit de la începutul perioadei sau de 4 ori mai mult decât dacă s-ar începe rambursarea sumelor acum”.

Asta fiind situația din teren, nici nu poți concluziona cum e mai bine: anvelopat sau neanvelopat.

 

 

 

 

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro