„Regula fermoarului”, necunoscută de milioane de șoferi. Ea ajută la decongestionarea traficului
- Iulia Moraru
- 18 august 2022, 14:32
Regula fermoarului este o regulă necunoscută de foarte mulți șoferi, deși ea ajută în situațiile de trafic extrem. Titi Aur, fostul pilot de raliuri, explică în ce constă această regulă și de ce ar trebui să fie folosită de șoferi.
Titi Aur a spus că regula fermoarului ajută ca traficul de pe șosele să fie mai decongestionat.
În prezent instructor de condus defensiv, Titi Aur a menționat că regula fermoarului este una simplă, care în țări dezvoltate și civilizate, precum Germania, Suedia sau Anglia, se regăsește printre regulile de circulație.
În ce constă regula fermoarului
„Regula fermoarului spune că atunci când trebuie să intrăm de pe două benzi pe o bandă nu se mai ține cont de regula de prioritate, ci intră unul din stânga, unul din dreapta. Ceea ce înseamnă o dirijare imaginară a traficului”, a spus Titi Aur.
Acesta a mai menționat că la noi regula nu este cunoscută de nimeni și de aceea nu este nici predată la cursurile pentru școala de șoferi. „De asta stăm ca fraierii și ne blocăm unii pe alții”.
El a mai adăugat că regulile Codul Rutier românesc sunt nefolositoare, din moment ce ele prevăd ca atunci când trebuie să intrăm de pe două benzi pe o bandă sau într-o intersecție în care unii au prioritate, iar alții nu au prioritate, cei care au prioritate ar trebui să meargă încontinuu, iar ceilalți să stea acolo trei ore, cinci ore, până se eliberează.
„Dacă fiecare șofer știe și face treaba aceasta, e ca și cum ar fi un polițist care ar spune: Acum tu, acum tu. Ar trebui să învățăm această regulă, s-o predăm și s-o înțelegem. În România, trece unul dintr-o parte, mai trec doi din altă parte. Așa apar înjurăturile și tensiunile de rigoare doar pentru că nu știm Regula fermoarului”, a mai spus fostul pilot, potrivit gsp.ro.
Ce reguli esențiale trebuie să știe șoferii
Potrivit Codului Rutier, există multe reguli pe care șoferii trebuie să le respecte, deși de cele mai multe ori nu o fac. Care sunt cele mai comune reguli ce trebuie să fie cunoscute de șoferi:
- numărul de înmatriculare trebuie să fie curat și vizibil, la fel și geamurile;
- forțarea semaforului: conform legislației, este interzis să treci pe culoarea galben a semaforului, cu o excepție: nu poți opri în siguranță la timp sau ești prins în intersecție;
- anvelope de iarnă și lichid de parbriz. Poliția și RAR pot verifica inclusiv existența lichidului de parbriz;
- femeile însărcinate, instructorii auto și șoferii de taxi (atunci când sunt în timpul programului – au client) reprezintă categoriile exceptate de la purtarea centurii de siguranță;
- utilizarea telefonului mobil la volan, fără un dispozitiv hands-free, este interzisă în toate țările UE;
- în unele țări, este obligatorie utilizarea permanentă a luminilor de zi.