Cod Rutier 2022. Regulile pe care toți șoferii trebuie să le știe. Amenzi uriașe pentru cei care nu le respectă
- Ramona Rotaru
- 25 mai 2022, 16:55
Codul Rutier cuprinde multe legi și sancțiuni pe care mulți dintre șoferi nu le cunosc. Unele dintre ele au fost uitate, despre altele nici nu au știut că există. Totuși, aceasta nu este o scuză, așa că ne putem alege cu amenzi dacă nu le respectăm.
Codul Rutier suferă schimbări periodic, noi reguli fiind introduse pentru șoferi. Totuși există și unele vechi pe care șoferii le-au uitat, considerându-le banale, însă care pot aduce sancțiuni cu puncte penalizare și chiar amenzi.
Iată cele mai întâlnite situații în care șoferii nu respectă legea:
- Numărul de înmatriculare trebuie să fie curat și vizibil. La fel și geamurile.
- Forțarea semaforului: conform legislației, este interzis să treci pe culoarea galben a semaforului, cu o excepție: nu poți opri în siguranță la timp sau ești prins în intersecție. Aceste situații sunt discutabile oricum și îți pot aduce amendă din partea Poliției Rutiere.
- Anvelope de iarnă și lichid de parbriz. Poliția și RAR pot verifica inclusiv existența lichidului de parbriz.
- Femeile însărcinate, instructorii auto și șoferii de taxi (atunci când sunt în timpul programului – au client) reprezintă categoriile exceptate de la purtarea centurii de siguranță.
- Utilizarea telefonului mobil la volan, fără un dispozitiv hands-free, este interzisă în toate țările UE.
- În unele țări, este obligatorie utilizarea permanentă a luminilor de zi.
Codul Rutier 2022. Ce reguli noi au fost adăugate în acest an
Șoferii trebuie să fie la curent cu noile proiecte de lege adoptate. În acest an au fost dublate unele sancțiuni:
– depășirea neregulamentară: permis suspendat 60 de zile (în prezent 30 de zile) și amenzile cresc de la 580 lei – 725 lei la 870 lei – 1.160 lei; dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale – suspendare permis 90 de zile (în prezenta 60 de zile) și amenzi majorate de la de la 870 lei -1.160 lei la 1.305 lei – 2.900 lei;
– dacă prin încălcarea regulilor de circulaţie privind circulaţia pe sens opus, conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice ori conducerea pe autostradă s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale, perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se majorează cu 30 de zile;
– interdicţia de a conduce un vehicul pe drumurile publice din România, urmare a condamnării penale pentru săvârşirea unor infracţiuni la regimul rutier pe teritoriul României, pentru titularul de permis de conducere emis de o autoritate străină;
– permisul de conducere va putea fi reținut pentru 120 de zile pentru depășirea vitezei regulamentare cu 70 km/h peste limita maximă admisă; nu se va putea reduce perioada de suspendare la o lună; în prezent, permisul poate fi suspendat până la 90 de zile.
– comportamentul agresiv în trafic: amenzi clasa II sancțiuni, între 580 lei și 725 lei şi suspendarea dreptului de a conduce pentru 30 de zile; dacă s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale – amendă din clasa a III-a de sancţiuni (870 lei – 1.160 lei) şi suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile
Noile sancțiuni din Codul Rutier pentru nerespectarea regulilor pe autostradă:
- întoarcerea și mersul pe contrasens atrage suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de 4 luni (în prezent, 2 luni) fără posibilitatea de reducere a perioadei de suspendare; aceeași măsură și pentru circularea sau traversarea de pe un sens de circulaţie pe celălalt prin zonele interzise, respectiv prin zona mediană sau racordurile dintre cele două părţi carosabile și circularea în sens contrar direcţiei de mers pe calea unidirecţională;
- mersul nejustificat pe banda de urgență – suspendarea permisului pentru 90 de zile (în prezent, doar amendă); de asemenea, amenzile pentru această contravenție cresc de la 580-725 lei la 1.300- 2.900 lei.
Transportul copiilor în mașină. În ce situații au voie pe locul din față
Codul Rutier prevede că orice copil care nu a depășit înălțimea de 135 de cm trebuie să stea pe scaunul special, prins în centuri. În cazul copiilor care au depășit această înălțime, ei trebuie să poarte centuri de siguranță fixate în așa fel încât să nu traverseze zona feței sau a gâtului. Transportul copiilor pe scaunul din față ar trebui făcut în mod excepțional pentru că în caz de accident, persoana aflata în dreapta șoferului este cea mai expusă.
Există și situații care fac excepție de la această regulă, cum ar fi în cazul copiilor cu afecțiuni grave, care au un certificat medical care atestă existența acestor afecțiuni în cazul cărora este contraindicată fixarea cu ajutorul dispozitivelor de siguranță. Certificatul medical trebuie avut în permanență asupra șoferului pentru a-l putea prezenta organelor legii.
De asemenea, până la vârsta de 3 ani, copilul trebuie să fie supravegheat de un adult, altul decât conducătorul auto.
OUG – Articolul 36
(1^3) Conducătorilor de autovehicule le este interzis să transporte copii în vârstă de până la 3 ani în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă, cu excepţia celor destinate transportului public de persoane, precum şi a taxiurilor dacă în acestea din urmă ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă, în condiţiile prevăzute în regulament. Copiii cu vârsta de peste 3 ani, având o înălţime de până la 150 cm, pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă ocupă, pe timpul transportului, orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă.
Regulament – Articolul 97
(1) Copiii cu o înălţime de până la 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă pentru conducător şi pasageri, denumite în continuare sisteme de siguranţă, doar dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.
(1^2) Copiii cu o înălţime de peste 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feţei, ori dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.
(2^3) Copiii cu vârsta de peste 3 ani, având o înălţime de până la 150 cm, pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă ocupă, pe timpul transportului, orice alt loc decât cel de pe scaunele din faţă.
Dispozitivele de fixare în scaun pentru copii se clasifică în 5 grupe de masă:
a) grupa 0, pentru copii cu masa mai mică de 10 kg;
b) grupa 0+, pentru copii cu masa mai mică de 13 kg;
c) grupa I, pentru copii cu masa între 9 şi 18 kg;
d) grupa II, pentru copii cu masa între 15 şi 25 kg;
e) grupa III, pentru copii cu masa între 22 şi 36 kg.