Registrul Național de Cancer. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, detalii despre un proiect vital
- Bianca Ion
- 23 aprilie 2024, 23:20
Registrul Național de Cancer, despre care Alexandru Rafila vorbea și la începutul acestui an, ar putea deveni funcțional până la finalul lui 2024.
Registrul Național de Cancer. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, oferă detalii
Alexandru Rafila a anunțat că sunt disponibile resurse financiare pentru implementarea registrelor de boli, care vor fi integrate într-o platformă comună. Rafila a explicat că Registrul Național de Cancer ar putea deveni operațional până la sfârșitul acestui an. De asemenea, există fonduri alocate și pentru crearea altor registre de boli, iar acest demers este tratat ca o prioritate.
„Discutăm în primul rând despre Registrul naţional de boli oncologice. Se lucrează la caietul de sarcini pentru ca acest registru să devină funcţional. Oricum, toate aceste registre vor avea o platformă comună şi de acolo va pleca fiecare registru specific. Introducerea unora dintre bolile rare în cadrul acestor registre va fi posibilă până la sfârşitul anului, iar acest lucru trebuie făcut şi cu o anumită prioritizare a beneficiarilor", a explicat ministrul Sănătăţii, citat de Agerpres.ro.
Banii, alocați de mult timp și nefolosiți
Alexandru Rafila a precizat că au fost alocate resurse financiare pentru implementarea registrelor, dar acestea nu au fost utilizate.
„Au fost bani care au fost mai demult alocaţi registrelor şi nu au fost folosiţi. Acum o să avem o altă finanţare care va duce, sper, în final, la operaţionalizarea măcar a câtorva dintre ele, iar Registrul de boli oncologice este o prioritate. Este unul dintre elementele care ţin de bolile rare ( Registrul Naţional de Implant Cohlear). (...) Avem comisie de specialitate care împreună cu Comisia de ORL pot să aducă argumentele necesare ca implantul cohlear să devină una dintre priorităţile care să fie incluse într-unul din primele registre disponibile", a mai transmis Alexandru Rafila.
Ce este Registrul Național de Cancer
Registrul Național de Cancer (RNC) este un sistem informațional și informatic utilizat pentru înregistrarea nominală a cazurilor noi de cancer, având ca scop colectarea, stocarea și gestionarea datelor despre pacienții diagnosticați cu această afecțiune, pe baze populaționale.
Scopurile pentru înființarea și operaționarea Registrului Național de Cancer includ colectarea și clasificarea informațiilor referitoare la toate tipurile de cancer, monitorizarea incidenței cancerului la nivel național, evaluarea și controlul impactului bolii și fundamentarea politicilor de sănătate publică.