Platforma digitală ONRC, un eșec. Bugetarii de la Registrul Comerțului, revoltați că trebuie să muncească de Sfânta Maria
- Ionel Sclavone
- 15 august 2024, 12:44
București. Registrul Comerțului (ONRC) a achiziționat o platformă digitală pentru 40 de milioane de euro. Doar că aceasta nu funcționează, iar angajații instituției sunt nevoiți să-i remedieze problemele.
Directorul ONRC, Valentina Burdescu, și-a anunțat subalternii că trebuie să lucreze în minivacanța de 15 și 16 august, pentru a nu-i supune la cazne și mai mari pe contribuabilii care le plătesc salariile. Bugetarii de la ONRC sunt, însă, revoltați că au fost anunțați doar pe 14 august
Scandal la Registrul Comerțului
Începând cu 1 august, ONRC a lansat un nou portal digital menit să asigure serviciile oferite de instituție. Pentru această platformă digitală, Registrul Comerțului a cheltuit 187 de milioane de lei (39 milioane de euro). Deși a fost lăudată chiar de premierul Marcel Ciolacu, platforma digitală care ar trebui să asigure înregistrarea firmelor în 24 de ore nu prea funcționează.
Portalul nu era accesibil, iar breșele de securitate sunt uriașe. Mai multe informații confidențiale, inclusiv CNP-uri și contracte de închiriere ale firmelor sunt vizibile. Din acest motiv, deși este o problemă tehnică, angajații ONRC au fost obligați să lucreze ore suplimentare la remedierea situației.
Deși sunt probleme, firmele dezvoltatoare și-au primit banii în totalitate. Acum, cu conturile pline, una dintre companii acuză complexitatea proiectului și susține că problemele sunt în curs de remediere. Cel mai probabil, însă, va fi un nou eșec, precum multe alte platforme digitale dezvoltate de statul român pe sume uriașe. Un tun pe bani publici care nu vor mai fi recuperați.
Alina Gorghiu, ministrul Justiției, în subordinea căruia se află Registrul Comerțului spune că va cere demiterea directorului Valentina Burdescu dacă problema nu va fi remediată, conform economedia.ro.
Angajații, enervați că trebuie să rezolve criza
Cu sabia demiterii deasupra capului Valentina Burdescu încearcă să remedieze problemele și i-a chemat pe angajații de la Registrul Comerțului să lucreze, suplimentar, într-una dintre multele minivacanțe de care beneficiază bugetarii, adică de Sfânta maria.
„Având în vedere volumul mare de cereri aflate în stadiu cerere în procesare, directorii oficiilor registrului comerțului de pe lângă tribunalele vor dispune toate măsurile necesare și vor stabili prezența la serviciu, prin rotație, a personalului angajat, în zilele de 15 și 16 august 2024, pentru efectuarea operațiunilor de procesare”, se arată în adresa semnată de Valentina Burdescu, citată de economedia.ro.
Pentru Registrul Comerțului, decizia directoarei presupune costuri suplimentare. Conform legii, salariații care lucrează în timpul liber - de sărbătorile legale - trebuie compensați cu alte libere sau cu un spor de 100% din salariu. Practic, la final, la cele 40 de milioane plătite firmelor dezvoltatoare se vor mai adăuga alte câteva milioane, prejudiciul înregistrat prin această decizie.
Alina Gorghiu. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC
Bugetarii de la ONRC, revoltați că au pierdut minivacanța
În cele două zile de vacanță, funcționarii trebuie să ia la mână fiecare solicitare primită și să remedieze erorile pe care le-a dat portalul digital de la Registrul Comerțului, lăudat de Marcel Ciolacu.
Bugetarii de la ONRC o acuză pe directoare că a reacționat astfel de frică să nu-și piardă scaunul, după ce Alina Gorghiu i-a cerut demiterea dacă nu rezolvă situația.
„Probabil este răspunsul doamnei director la amenințările primite de la Ministerul Justiției, Alina Gorghiu, că va fi schimbată dacă nu rezolvă probleme noului portal”; „Se dorește prezența obligatorie prin rotație, este un abuz. Dar o să vină destui, obligați de directori și or să înghită în continuare”, comentează angajații, citați de Economedia.
Codul Muncii stabilește că angajații din unitățile unde nu pot fi acordate zile libere, primesc compensare cu timp liber corespunzător. În cazul în care acest lucru nu este posibil, ei vor beneficia de un spor salarial de minim 100%. Rămâne de văzut cine va acoperi costurile cu munca suplimentară, în cazul angajaților de la Registrul Comerțului.