Cea mai populară destinaţie aleasă de români în această vara. Mulți pleacă în concediu aici

Cea mai populară destinaţie aleasă de români în această vara. Mulți pleacă în concediu aici Grecia. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Cea mai populară destinație turistică aleasă de români în această vară. În 2024, peste o treime dintre români (37%) urmează să plece în vacanţe în străinătate, destinaţia preferată fiind Europa. Majoritatea vor să viziteze în special Grecia, Italia şi Bulgaria.

Ce destinație turistică aleg românii

În afara Europei, cei mai mulţi plănuiesc să plece în Turcia, Egipt şi Statele Unite. În medie, românii vor petrece 8 zile în vacanţă peste hotare, în principal pentru relaxare (59%), vizitarea obiectivelor turistice (58%) şi revederea familiei sau a prietenilor (21%).

n Egipt

Egipt. Sursa foto: Pixabay

Spre deosebire de 2023, numărul turiştilor români care ar renunţa la vacanţă din cauza inflaţiei şi creşterii costurilor de trai a scăzut semnificativ (-13%). Peste jumătate dintre români declară că vor face chiar două sau trei vacanţe în afara ţării, majoritatea în timpul sezonului, motivul principal fiind perioada potrivită pentru luarea concediului.

Pe de altă parte, pentru croaţi şi români ofertele mai bune la cazare sunt un criteriu mai important de selecţie atunci când aleg să călătorească în afara sezonului turistic decât pentru respondenţii din alte ţări.

Ne puteți urmări și pe Google News

Românii își organizează vacanțele pe cont propriu

Peste jumătate dintre vacanţele planificate (57%) de români anul acesta vor fi organizate pe cont propriu, acesta fiind, de altfel, cel mai popular tip de vacanţă în toate ţările din ECE.

vacanță

Vacanță. Sursa: dreamstime.com

Se pare că plăţile online sunt cele mai la îndemână – cercetările Visa indică faptul că pentru acest tip de vacanţă, românii vor achiziţiona digital servicii precum cazare (72%) sau transport (51%), pe care cei mai mulţi dintre ei le vor plăti cu cardul.

Mulți sunt atrași de ofertele speciale

Când nu călătoresc pe cont propriu, românii şi bulgarii sunt atraşi cu preponderenţă de ofertele speciale la pachetele de vacanţă. Anul acesta 34% dintre vacanţele planificate de români vor fi pachete turistice, 38% dintre ele fiind cumpărate online de pe site-urile agenţiilor de turism, 25% prin intermediul platformelor de tip agregator şi 37% la sediul agenţiilor.

Studiul „Intenţii de călătorie şi plată 2024” realizat de Visa arată că tinerele generaţii, care sunt mereu conectate la mediul online, preferă să-şi rezerve vacanţele pe internet (97%) şi să folosească plăţile digitale (91%), potrivit Agerpress.