UPDATE: Cortegiul funerar cu sicriul Reginei-Mamă Elena a plecat, vineri, de la Palatul Elisabeta spre Curtea de Argeş, în aplauzele celor prezenţi.

Întâmpinat de zeci de persoane, unele purtând steaguri tricolore, cortegiul funerar a sosit la Palatul Elisabeta, în jurul orei 12,00.

Purtat pe umeri de militari ai Brigăzii 30 Gardă, sicriul, acoperit cu stindardul regal, a fost aşezat pe un catafalc în Sala Regilor. Aici, Custodele Coroanei, Margareta, principele Radu şi principesele Sofia şi Maria s-au recules la catafalc, momentul având un caracter privat. Alături de aceştia s-a aflat Patriarhul Daniel, împreună cu un sobor de ierarhi şi preoţi. PF Daniel a dăruit Familiei Regale o icoană cu Sfinţii „Constantin şi Elena” şi a semnat în Cartea de condoleanţe.

Cortegiul funerar a plecat spre Curtea de Argeş pe traseul Chitila – Titu – Găeşti – Topoloveni – Piteşti.

În faţa Palatului Elisabeta, simpatizanţi ai regalităţii, au desfăşurat un tricolor de mari dimensiuni cu însemnele Casei Regale.

Ce spun românii, azi, despre monarhie


Regina Elena a murit în Elveţia, pe 29 noiembrie 1982, timp în care România se afla sub dictatura comunistă. Ea a fost înmormântată la cimitirul Boix-de-Vaud din Lausanne.

Opt militari de la Brigada 30 Gardă Mihai Viteazul au scos sicriul din aeronavă şi l-au aşezat apoi, acoperit cu stindardul regal, pe catafalc.

În continuare, a fost intonat Imnul Naţional.

Reprezentanţi ai Bisericii Romano-Catolice, Bisericii Greco-Catolice, Bisericii Armene, ai Cultului Mozaic şi ai Cultului Musulman s-au înclinat în faţa catafalcului.

Arhiepiscopul Târgoviştei, Nifon, şi Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale şi Meridionale, împreună cu un sobor de preoţi, au oficiat o slujbă religioasă.

După intonarea Imnului Regal, militarii Brigăzii 30 Gardă au aşezat sicriul în maşina mortuară. Cortegiul funerar se va deplasa la Palatul Elisabeta, unde sicriul va fi depus pentru scurt timp în Sala Regilor.

La ceremonie au luat parte Custodele Coroanei Române, Margareta, principele Radu, principesele Sofia şi Maria, avocatul Ioan Luca Vlad şi Constanţa Iorga, membri ai Casei Majestăţii Sale.

De la Palatul Elisabeta, cortegiul funerar se va deplasa către Curtea de Argeş. Sâmbătă, la ora 13,00, va avea loc ceremonia de reînhumare o osemintelor Reginei-Mamă Elena în pridvorul Noii Catedrale Arhiepiscopale şi Regale.

Familia Regală a anunţat doliu pentru zilele de 18, 19 şi 20 octombrie.

Te-ar putea interesa și: