Evenimentul Zilei > International > Regimul Mubarak zdrobeşte protestele şi blochează internetul
Regimul Mubarak zdrobeşte protestele şi blochează internetul

Regimul Mubarak zdrobeşte protestele şi blochează internetul

Poliţia egipteană s-a ciocnit ieri cu protestatarii antiguvernamentali care au ieşit pentru a doua zi pe străzile din Cairo şi Suez, în ciuda interdicţiei dictate de autorităţi, notează BBC News.

Demonstranţii invocă "scenariul tunisian" şi vor înlăturarea preşedintelui Hosni Mubarak, aflat la conducerea Egiptului de trei decenii, cer reforme politice şi acuză corupţia din guvern. Nemulţumirile sunt alimentate de creşterea preţurilor la alimente şi de sărăcia generală din ţară.

În Cairo, forţele de securitate i-au atacat cu bastoane de cauciuc pe protestatari. Tensiuni au existat şi la Suez: mulţimea s-a strâns în faţa spitalului unde se afla trupul neînsufleţit al unui demonstrant ucis marţi.

Ultimul bilanţ arată că patru persoane au fost ucise în timpul protestelor de acum două zile, care au adus pe străzile din Cairo în jur de 15.000-20.000 de persoane, o raritate pentru Egipt. În jur de 500 de oameni au fost arestaţi.

Stare de urgenţă

Demonstraţiile sunt ilegale în Egipt şi sunt tratate drept ameninţări la adresa securităţii, conform legii care a instituit o permanentă stare de urgenţă în ţară în ultimele trei decenii. După protestele de marţi, Ministerul de Interne a intervenit pentru a reitera acest fapt şi pentru a avertiza că adunările publice nu vor mai fi tolerate. Guvernul a mai spus că vina pentru organizarea protestelor violente de marţi o poartă Frăţia Musulmană, gruparea islamistă de opoziţie scoasă în afara legii.

Autorităţile au luat şi măsuri de restricţionare a accesului cetăţenilor la unele reţele virtuale de socializare, care au fost folosite de protestatari pentru coordonarea demonstraţiilor. Twitter şi mai apoi Facebook au devenit inaccesibile pe parcursul zilei de ieri. Între timp, protestatarii le-au cerut oamenilor să iasă în stradă pentru o nouă serie de demonstraţii, vineri.

Secretarul american de stat, Hillary Clinton, a declarat marţi că SUA susţin dreptul la exprimare, dar şi-a exprimat opinia potrivit căreia guvernul egiptean e "stabil". Un fost analist al Pentagonului, John McCreary, a explicat pe blogul său că Washingtonul ar putea avea de pierdut în cazul în care aliatul său, Hosni Mubarak, este înlăturat. "Dacă guvernul Mubarak este înlocuit de un regim fundamentalist anti- american, toată politica SUA în Orientul Mijlociu se dezechilibrează", spune McCreary.