Regimul Erdogan seamănă tot mai mult cu dictatura lui Ceaușescu. Adolescent băgat la pușcărie pentru că a desenat mustăți pe o poză a Sultanului de la Ankara

Regimul Erdogan seamănă tot mai mult cu dictatura lui Ceaușescu. Adolescent băgat la pușcărie pentru că a desenat mustăți pe o poză a Sultanului de la Ankara Erdogan face victime în Bundestag; Sursa foto: EPA/ERDEM SAHIN

Regimul politic din Turcia, se transformă pe zi ce trece, sub conducerea luI Recep Tayyp Erdogan, într-o dictatură. Mai nou, un adolescent de 16 ani a fost băgat la pușcărie pentru că a îndrăznit să deseneze o mustață pe o fotografie cu Erdogan. „Insultarea preşedintelui” este una dintre cele mai frecvente acuzaţii formulate împotriva celor care nu sunt de acord cu politica oficială.

Un adolescent de 16 ani a ajuns la pușcărie, într-un centru de minori, pentru că a îndrăznit să deseneze o mustață pe o fotografie electorală a luI Recep Tayyp Erdogan. De mai mulți ani, de când Erdogan a instaurat un regim de putere personală la Ankara, opozanții săi sunt vânați de instituțiile de forță și hărțuiți. Jurnaliștii de opoziție sunt judecați și condamnați, sub diferite pretexte, dacă îndrăznesc să critice regimul Erdogan, la fel ca și simplii cetățeni.

Orice gest împotriva guvernului poate fi interpretat ca insultă la adresa președintelui și sancționat cu pușcăria. Este și cazul adolescentului care a fost condamnat pentru o glumă banală.

Presa turcă de opoziție, precum publicațiile BirGun, Cumhuriyet şi postul privat de televiziune Halk TV, relatează că este vorba despre un licean din Mersin, o localitate de pe coasta de sud-est a ţării.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acesta a fost reținut de autorități și acuzat că a „desenat cu pixul o mustaţă ca a lui Hitler şi a scris mesaje jignitoare” pe un afiş electoral care îl înfățișa pe Erdogan. Afișul a fost lipit chiar lângă casa în care locuia băiatul, astfel că tentația a fost destul de mare.

Gluma lui nu a fost gustată, însă, de instituțiile de forță, subordonate lui Erdogan. Polițiștii au vizionat înregistrările de pe camerele de supraveghere și l-au reținut pe adolescent acasă, după ce l-au identificat. Fără să țină cont de vârstă, polițiștii l-au dus în fața procurorilor care l-au pus sub inculpare pentru „insultarea președintelui”

Liceanul a recunoscut că a desenat mustaţa, însă a negat că ar fi scris și mesajele considerate insultătoare, de pe afișul cu pricina. Acest lucru nu a ținut în fața judecătorilor care l-au încarcerat la un centru pentru minori, de la închisoarea din Tarsus, în apropiere de localitatea de domiciliu, a precizat Halk TV.

Erdogan a instaurat un regim de putere personală

Aflat la putere de 20 de ani, Reep Tayyp Erdogan a fost reales pe 28 mai, cu 52% din voturile exprimate, după un al doilea tur de scrutin. El va conduce Turcia pentru un nou mandate de cinci ani, după ce a schimbat constituția pentru a-și putea exercita puterea cât mai mult timp.

De altfel, regimul lui Erdogan ia înfățișarea unei dictaturi după modelul celei impuse de Vladimir Putin în Rusia sau a celor comuniste, dinainte de 1989.

Oamenii nu au voie să critice, iar „Insultarea preşedintelui” a devenit una dintre cele mai frecvente acuzații care te poate duce la pușcărie. În anul 2022 au fost condamnate, pentru această „infracțiune” în jur 16.753 de persoane, potrivit statisticilor Ministerului Justiţiei.

Ce pățeai dacă mâzgăleai fotografiile lui Nicolae Ceaușescu

Condamnarea adolescentului din Turcia, pentru că a desenat fotografia lui Erdogan, amintește de sancțiunile pe care le primeau românii care îndrăzneau să mâzgălească fotografiile fostului dictator comunist Nicolae Ceaușescu.

Cei care au prins vremurile dinainte de 1989, din dictatura comunistă, își amintesc că tablourile cu Nicolae Ceaușescu și soția sa, Elena, tronau în fiecare birou și în fiecare sală din instituțiile publice. Nimeni nu îndrăznea să se atingă de ele, darămite să le mâzgălească. Teama de represiunea Securității, păzea imaginile dictatorului de o eventuală degradare.

Mai mult, fotografia Tovarășului era tipărită pe pagina de gardă a oricărui manual școlar sau a altor publicații. Iar cel care îndrăznea să-i deseneze coarne, mustăți etc. risca sancțiuni. E drept că, în școală, nu se mergea, totuși, cel puțin în ultimii ani ai dictaturii, până la anchete penale sau pușcărie.

Însă, în funcție de zelul profesorilor cu carnete de partid, cel care era prins risca scăderea notei la purtare, exmatricularea sau chiar o vizită la Miliție ori Securitate.