Regele Ungariei interzice românilor să-și facă biserici de piatră și este ucis din ordinul lui Roland Borșa

Regele Ungariei interzice românilor să-și facă biserici de piatră și este ucis din ordinul lui Roland Borșa

Trupele regale maghiare însoțite de oastea transilvăneană condusă de către Roland Borșa vor înfrânge cumanii în luna august 1282, într-o bătălie care a avut loc lângă lacul Houd, la gurile Mureșului.

Urmare a victoriei obținute împotriva tătarilor, Roland Borșa își va consolida poziția și autoritatea asupra Transilvaniei, numind în funcția de vicevoievod, pe o altă rudă a lui, Ladislau Borșa de Sânmărtin. Dar pe fondul uneltirilor magnațiilor maghiari, la sfarșitul anului 1285, el va fi demis din nou de către rege.

Regnum Transilvanum

La sfarșitul anului 1286, în luna septembrie, regele Ladislau Cumanul  își arestează soția, Maria de Anjou, și începe să se afișeze oficial cu amanta cumană, Edua.

Anul urmator își va obliga sora Elisabeta, călugăriță pe Insula Iepurilor, să renunțe la rasă și să se căsătorească cu un magnat ceh, Zavisz Rozenberka.

Ne puteți urmări și pe Google News

În această situație arhiepiscopul Lodomer al Esztergomului, vechi prieten al familiei Borșa, îl excomunică și solicită papei organizarea unei cruciade creștine contra lui.

Pe fondul acestor tulburări interne, regele, conștient că era dușmănit de mulți nobili maghiari, îl numește pentru a treia oară Voievod al Transilvaniei pe Roland Borșa, în anul 1288.

Dar de această dată, Roland Borșa își va impune autoritatea în fața regelui maghiar, arogându-și o parte din prerogativele regale.

În acest sens va insista pe autonomizarea Transilvaniei față de coroana regală, ajungând chiar să emită acte în numele așa zisei noi țări, regnum Transilvanum.

Pe fondul acestei declarații fățise de autonomie, cu accente de independență, nobili maghiari de la curtea maghiară își încep din nou uneltirile împotriva lui Roland Borșa.

Regele se raliază acestora, pregătind între timp și o intrare forțată în Transilvania.

Ladislau Cumanul în fruntea oștirii sale va intra în Transilvania și-și va așeza tabăra lângă cetatea Cheresig, din comitatul Bihorului.