Regele Mihai nu mai "face casă bună" cu dinastia de Hohenzollern

Regele Mihai nu mai "face casă bună" cu dinastia de Hohenzollern

Regele Mihai I a anunţat că, începând cu data de 10 mai 2011, toate legăturile istorice și dinastice dintre Casa Regală a României şi Casa Princiară de Hohenzollern iau sfârşit. Istoricii consultați de EVZ susţin însă că decizia este doar formalizarea tardivă a unei hotărâri din 1916.

Decizia a fost luată "în conformitate cu dorinţele regretatului nostru bunic, Majestatea Sa Regele Ferdinand, de a conferi un caracter naţional şi independent Dinastiei şi Casei Noastre Regale" şi "urmând datoria mea faţă de istorie şi faţă de urmaşii şi succesorii mei", precizează Regele Mihai.

Istoricul Ion Bulei, de la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti, susţine că această decizie pleacă de la dorinţa Regelui Ferdinand care în 1916 a declarat război Germaniei. "Practic, atunci s-au rupt legăturile cu Casa de Hohenzollern".

  • În timpul Primului Război Mondial, familia din Germania natală l-a renegat pe Ferdinand, la Castelul Hohenzollernilor arborându-se steagul de doliu. În plus, portretul său a fost scos din arhiva regală pentru înalta trădare adusă prin intrarea în conflictul armat împotriva celui de-al Doilea Reich.

Mai mult, explică istoricul Bulei, lucrurile s-au perpetuat aşa până în prezent. "Nimeni nu a luat vreo decizie care să anuleze hotărârea din 1916. Atunci, Wilhelm al II-lea l-a eliminat pe Ferdinand dintre membrii Casei Regale". Cu alte cuvinte, Ferdinand a rămas doar Rege al României şi nu reprezentantul Casei de Hohenzollern în România. "Legăturile nu s-au mai reluat până azi. Deci, din punctul meu de vedere, decizia este una fără acoperământ real", conchide Bulei.

Și istoricul Vlad Nistor susține că decizia aceasta "nu mai are niciun sens". În plus, expertul în genealogie al Facultății de Istorie, Mihai Sorin Rădulescu, adaugă că "nu s-a schimbat nimic față de declarația Regelui Ferdinand din 1916".

  • Decizia ruperii legăturilor istorice şi dinastice cu Casa de Hohenzollern îi va obliga pe membrii Casei Regale a României să renunţe la o serie de titluri şi particule princiare.
  • Conform actualelor norme de funcţionare a Casei Regale a României, membrii săi beneficiază de următoarele titluri care ar intra sub incidenţa hotărârii anunţate astăzi: - Regele Mihai este “Principe de Hohenzollern”; - Principesa Margareta (care moşteneşte Şefia Casei Regale) este „Principesă de Hohenzollern”; - Principele Radu (consort al Principesei Margareta) este „Principe de Hohenzollern-Veringen”; - Principesele Elena, Irina, Sofia şi Maria sunt „Principese de Hohenzollern”.
  • “Distincţiile străine pot fi acceptate numai ad personam şi vor fi predate în orice moment dacă Şeful Casei Regale a României decretează astfel. Nici o distincţie străină nu precede rangurile şi distincţiile române”, prevede statutul Casei Regale.

Ipoteză: Carol Ferdinand de România, cauza deciziei Istoricul Zoe Petre susţine că nu este vorba de ruperea legăturilor istorice decât dacă reprezentanţii Casei Regale îşi asumă asta. "În cazul lui Ferdinand, ruptura a fost cauzată de Casa de Hohenzollern. În cazul Regelui Mihai, care imediat după ce a abdicat a rămas fără nume de familie, acesta a fost forţat să poarte numele de Hohenzollern. De-abia acum se poate numi Mihai de România". Mai mult, Zoe Petre avansează o ipoteză care ar putea explica decizia de astăzi a Casei Regale. Aceasta ar fi legată ombilical de naşterea lui Carol Ferdinand, băiatul Prinţesei Lia şi al Prinţului Paul, care poartă numele "de România". "În familiile nobiliare, au existat mereu conflicte pe tema numelor", conchide Zoe Petre.

  • Tatăl lui Paul Lambrino, autointitulat Paul de România, este Carol Mircea Grigore de Hohenzollern, fiul nelegitim al lui Carol al II-lea și fratele vitreg al Regelui Mihai. Carol Lambrino a încercat toată viaţa să obţină în justiție recunoaşterea statutului său regal, dar n-a reușit să obțină un verdict definitiv. În 2003, justiţia i-a permis însă să poarte numele de Hohenzollern. Prințul Paul continuă astăzi lupta legală iniţiată de tatăl său (decedat în 2006). O eventuală victorie i-ar oferi dreptul de a revendica o parte din proprietăţile Familiei Regale și l-ar plasa pe picior de egalitate în raport cu unchiul său vitreg, Regele Mihai.

Șeful Casei de Hohenzollern, în 2009: "Nu a existat vreodată o scânteiere deosebită între familiile noastre"

„Ne întâlnim foarte rar. Ultima dată ne-am văzut în 2001, la cea de-a 80-a aniversare a Regelui Mihai I, la o petrecere în Anglia. Vedeţi, locuim departe unii de alţii şi nici nu avem timpul necesar să întreţinem legăturile. Şi nici nu a existat vreodată aşa o scânteiere deosebită între familiile noastre”, declara în 2009 Karl Friedrich de Hohenzollern, actualul șef al casei princiare din care provine Casa Regală a României.

La București, Principele Radu tocmai își anunțase candidatura la președinție, iar controversele implicării Familiei Regale în lupta politică începeau să prindă rădăcini. Principele Radu, ginerele Regelui Mihai, primise titlul de Principe de Hohenzollern-Veringen la începutul anului 1999, distincția fiindu-i acordată de Friedrich Wilhelm de Hohenzollern, tatăl lui Karl Friedrich.

Ultimul reacționa dur în interviul acordat în 2009 ziarului "Cotidianul": “Titlul de Principe de Hohenzollern-Veringen este o farsă. Radu Duda nu poate purta acest nume legal. Nu are dreptul acesta. Este un nume pe care tatăl meu i l-a conferit fără să aibă puterea să o facă”.

“Poartă ilegal acest titlu, care nu îi poate fi conferit. Casa de Hohenzollern nu mai are căderea să acorde titluri nobiliare în actualul stat democratic german. Este adevărat că noi - şi este valabil şi în cazul meu - ne numim Principe moştenitor de Hohenzollern. Dar este o diferenţă, aici nu este vorba de un titlu, ci strict de un nume”, preciza actualul șef al casei princiare germane.

  • “Teoretic, prin alianţă, Radu Duda se poate numi Principe de Hohenzollern prin preluarea numelui soţiei. Dar mă întreb şi astăzi, de ce acest lucru nu s-a întâmplat imediat în 1996? De ce l-a rugat Regele Mihai pe tatăl meu să confere un titlu nobiliar pentru familia sa? Şi de ce a devenit Radu Duda abia în 2005 Principe de România, un nume pe care-l poate acorda numai Regele Mihai?”, Karl Friedrich de Hohenzollern

Iată textul comunicatului emis de Casa Regală: "Luând în considerare decizia iubitului Nostru bunic, Regele Ferdinand I, de a conferi un caracter naţional şi independent  Dinastiei şi Casei Noastre Regale, şi urmând datoria mea dată de istorie şi faţă de urmaşii şi succesorii mei (...), acţionând în conformmitate cu voinţa mea liberă, fac cunoscut: Art. 1 Ruperea tuturor legăturilor istorice şi dinastice cu Casa de Hohenzollern (1) La data de 10 mai 2011 toate legăturile dinastice dintre Casa Regală a României şi Casa princiare de Hohenzollern iau sfârşit. (2) În conformitate cu dorinţele regretatului nostru bunic, Majestatea Sa Regele Ferdinand I, şi cu decizia Să din anul 1921, Familia Regală a României şi membrii săi au purtat şi poartă numele de "al României". Dar începând cu 10 mai 2011, Casa Regală a României nu va mai purta numele de "Hohenzollern-Sigmaringen", şi nu va mai fi cunoscută de la această dată sub numele de "Casa de Hohenzollern-Singmaringen". Casa Regală romana va fi cunoscută de acum înainte numai sub numele de "Casa Regală a României". Art. 2 Renunţarea la titlurile conferite de Capii Familiei Princiare de Hohenzollern (1) Începând cu data de 10 mai 2011, niciun membru al Familiei Regale a României nu va mai purta şi nu va mai avea dreptul să poarte, sau să folosească, vreun titlu conferit (ereditar sau ad personam) de orice Şef al Casei Princiare de Hohenzollern. (2) Capul Casei Regale a României rămâne singura autoritate pentru aprobarea sau acceptarea oricărui titlu sau distincţie. Art 3. Amendarea Normelor Fundamentale ale Familiei Regale a României (1) Normele Fundamentale ale Familiei Regale a României se amendează prin excluderea particulelor "de Hohenzollern", "de Hohenzollern-Sigmaringen" şi "de Hohenzollern-Veringen", în măsura în care se referă la oricare dintre membrii Casei Regale a României. (2) Normele Fundamentale ale Familiei Regale a României, amendate, vor fi transmise membrilor Familiei Regale a României".

Ne puteți urmări și pe Google News