Regele din Bafut s-a însurat cu toate mamele sale vitrege

Regele din Bafut s-a însurat cu toate mamele sale vitrege

Poligamia este încă legală în Cameron iar în localităţile rurale bărbaţii se căsătoresc adesea cu mai multe femei. Cazul lui Abumbi al II-lea, al 11-lea fon (rege) din Bafut, este însă unul aparte. Majestatea sa are în jur de 100 de neveste, dintre care 72 au fost soţiile răposatului său tată, mamele sale vitrege cum ar veni.

Potrivit tradiţiei locale, urmaşul regelui moşteneşte, la moartea acestuia, nu doar “fonatul”, ci toate soţiile răposatului. “Reginele au un rol important în cadrul fonatului”, a declarat prinţul Nickon din Bafut. “În spatele fiecărui bărbat de succes se află o femeie puternică, devotată. Tradiţia noastră îţi cere ca atunci când urci pe tron să te căsătoreşti cu văduvele predecesorului, care au multă experienţă în conducerea regatului şi îi explică regelui, care e la început, cum să fie un bun conducător”, a declarat cea de-a treia soţie a regelui, Regina Constance.  

Poligamia este încă legală în Camerun, însă ultimele date arată o scăderea a numărului celor care aleg să trăiască în acest fel atât datorită răspândirii creştinismului, cât şi pentru că aleg să ducă un stil de viaţă occidental care ridică serios cheltuielile unei familii.

Ne puteți urmări și pe Google News

 “În perioada colonialismului au pătruns o serie de influenţe occidentale, complet diferite de tradiţiile noastre iar în prezent este un permanent conflict între vechile obiceiuri şi modernele modele vestice”, explică Fonul Abumbi al II-lea, care conduce cel mai mare regat din regiune de 47 de ani. “Rolul meu ar fi să le amestec, să găsesc calea cea mai potrivită pentru supuşii mei astfel încât aceştia să se bucure de avantajele modernităţii fără să-şi distrugă cultura tradiţională. Fără cultură nici măcar nu eşti o fiinţă umană, eşti animal. De aceea, conducătorul trebuie să fie garantul conservării tradiţiei”, mai spune Majestatea sa.

Soni Methu, prezentatoarea emisiunii Inside Africa de la CNN, a petrecut mult timp în compania familiei regale din Bafut şi spune că a înţeles că gestul lui Abumbi al II-lea de a se căsători cu soţiile tatălui său nu a reprezentat decât îndeplinirea unei obligaţii morale. “La fel ca în Regatul Unit, regatele africane abundă de cultură, tradiţie şi istorie”, spune Soni Methu, care a remarcat că femeile din anturajul regelui beneficiază de o educaţie elevată şi vorbesc fluent o grămadă de limbi străine.

“În zilele noastre, pentru a conduce un regat e nevoie de multă şcoală pentru că lucrurile se mişcă rapid", explică Abumbi al II-lea. El a moştenit de la tatăl său un regat micuţ şi o familie extreme de numeroasă: 72 de femei şi peste 500 de copii.