Evenimentul Zilei > International > Regele Charles al III-lea nu va fi prezent la summit-ul internațional privind schimbările climatice
Regele Charles al III-lea nu va fi prezent la summit-ul internațional privind schimbările climatice

Regele Charles al III-lea nu va fi prezent la summit-ul internațional privind schimbările climatice

Regele Charles al III-lea a decis să nu participe la summit-ul internațional privind schimbările climatice din Egipt de luna viitoare, alimentând speculațiile că noul monarh va trebui să-și stăpânească activismul de mediu după ce a urcat pe tron.

Ziarul Sunday Times a raportat că decizia a venit după ce prim-ministrul Liz Truss s-a opus ca Charles să participe la conferința, cunoscută sub numele de COP27. Deși nu a existat nicio respingere oficială, mass-media britanică a citat surse guvernamentale și care spuneau că Charles a luat decizia după consultarea primului ministru și că orice sugestie de dezacord este neadevărată.

Regele Charles nu va fi prezent la summit

Conform regulilor care guvernează monarhia constituțională a Marii Britanii, Regelui îi este interzis să se amestece în politică. Prin convenție, toate vizitele oficiale în străinătate ale membrilor Familiei Regale sunt efectuate în conformitate cu sfatul guvernului și o decizie ca aceasta ar fi rezultat din consultare și acord.

Charles a participat la precedentul summit, COP26, anul trecut la Glasgow, Scoția, dar participarea sa la conferința din acest an nu a fost niciodată confirmată. COP27 are loc în perioada 16-18 noiembrie în stațiunea Sharm el-Sheikh de la Marea Roșie.

Activitatea caritabilă a monarhului

Când era prinț de Wales, Charles a fost acuzat că se amestecă în treburile guvernamentale, inclusiv că ar fi făcut lobby miniștrilor. Dar Charles a recunoscut că va avea mai puțină libertate de a vorbi despre probleme publice în calitate de monarh decât a avut ca moștenitor la tron.

În același timp, consilierii săi ar căuta momentul și locul potrivit pentru prima călătorie în străinătate a lui Charles în calitate de suveran. „Viața mea se va schimba, desigur, pe măsură ce îmi asum noile responsabilități”, a spus Charles într-un discurs televizat după moartea mamei sale. „Nu va mai fi posibil pentru mine să dau atât de mult din timpul și energia mea organizațiilor de caritate”, a spus monarhul potrivit Associated Press.