Referendum istoric în Macedonia

Referendum istoric în Macedonia

Macedonia a stabilit data de 30 septembrie ca fiind ziua de organizare a unui referendum prin care se va cere acordul populației țării cu privire la schimbarea numelui țării.

În parlamentul macedonean, 68 dintre cei 120 de parlamentari au votat în favoarea organizării referendumului. Nu a existat nicio abținere și nici un vot împotrivă, dar cei 52 de deputați ai partidelor de opoziție au părăsit plenul parlamentului.

Principalul partid de opoziție, Organizația Revoluționară Macedoniană - Partidul Democrat pentru Unitatea Națională Macedoneană (VMRO-DPMNE), s-a opus ferm referendumului și a părăsit ședința parlamentului.

Membrii partidelor de opoziție au declarat că noul acordul cu Grecia nu ar trebui să fie legat de aderarea  țării la UE și NATO.

Pe 17 iunie, Grecia și fosta republică Iugoslavă au semnat un acord istoric cu privire la redenumirea Macedoniei, încheind un conflict ce durează de 26 de ani între cele două țări.

Acordul propune schimbarea numelui țării din Macedonia în ”Republica Macedoniei de Nord” și va permite Greciei să ridice veto-ul impus de aceasta asupra aderării Macedoniei la UE și NATO.

Grecia, care este membră NATO și UE, si-a folosit influența în cele două organizații  pentru a bloca accesul Macedoniei în cele două organizații, deoarece o regiune din nordul acestei țări poartă același nume.

Datorită veto-ului Atenei, această dispută a fost unul dintre principalele obstacole în calea ambițiilor Macedoniei de a adera la NATO și la UE.

Negocierile dintre Macedonia și Grecia au primit un nou avânt recent cauzat de noul guvern social democrat de la Skopje, care a dorit să facă progrese în încercarea sa de a adera la NATO și la UE.

În ciuda disputei dintre Atena și Skopje, multe țări precum Rusia, China, Austria și Turcia recunosc țara sub numele de Macedonia.

 

Ne puteți urmări și pe Google News