Referat DNA. Clădirea în care activa Clubul “Colectiv” a fost cumpărată prin înșelăciune cu bani de la firme tip căsuță poștală
- Marian Păv ăla şc
- 13 noiembrie 2015, 04:04
Fosta fabrică "Pionierul", unde își avea sediul clubul Colectiv, unde au murit până astăzi 54 de tineri în incendiul din 30 octombrie a fost preluată ilegal cu bani fără o preveniență clară de un cetățean israelian. DNA a obținut condamnarea sa, pe fond, la zece ani de închisoare
La sfârşitul anului 2006, Gideo Zelivansky s-a decis să achiziţioneze, în scopul revânzării, imobilul format terenul în suprafaţă de 15.681 mp şi construcţii cu o suprafaţă construită în valoare de 10.932 mp, situat în Bucureşti, strada Tăbăcari nr.7, Sector 4, (zona Unirii - Timpuri Noi), aparţinând Pionierul SA. Valoarea imobilului era de 15.681.000 euro, conform raportului de evaluare întocmit la data de 13 noiembrie 2007, se precizează în referatul Direcției Naționale Anticorupție.
Principalul acţionar al "Pionierul" era Mustafa Gozal cu 27,5% din capitalul social la care se adăugau alți asociați minoritari.
Israelianul nu avea bani
“Cumpărarea directă a terenului de la societate ar fi fost prea costisitoare şi ar fi presupus ca învinuitul să dispună de suma de bani necesară achiziţionării terenului, aproximativ 15,5 milioane de euro”, scrie procurul de caz.
Cum Zelivansky nu deţinea aceşti bani, a pus la punct o inginerie financiară prin care, prin intermediul societăţii înfiinţate, ZG Proiect Solid Developer cumpăra acțiunile de la Pionierul. În acest sens, Zelivansky s-a înțeles cu Gozal, la sfârșitul anului 2006, să-i cumpere acțiunile în schimbul a sumei de 2,75 milioane de euro.
Firma prin care israelianul a pus mâna pe acțiunile fabricii unde își avea sediu și clubul Colectiv avea ca acționar o altă societate. Teamset Consultants Limited din Cipru era acționarul unic al ZG Proiect Solid Developer. Pentru că ultima firmă nu avea activitate, banii au fost procurați în baza unui împrumut primit la acționarul din Cipru. Astfel, firma căsuță poștală din Nicosoa, Teamset Consultants trimite în România 2.239.280 euro şi 6.233.840 lei, respectiv 13.747.036,72 echivalent lei, se precizează în referatul procurorilor DNA.
Țeapa
Din cei 2,75 milioane de euro din contract, Gozal a primit doar 500.000 de euro până la sfârșitul lui 2008. Pentru a-și recupera banii, omul de afaceri a apelat la executor, numai că Zelivansky a garantat cu acțiunile de la Pionierul împrumutul formal luat de la firma din Cipru. Prin această garantare, Gozal nu-și putea recupera acțiunile de la Pionierul până în momentul în care ZG Solid Proiect Developer din Pitești nu returna cele 13 milioane de lei primite de la firma din Cipru. În caz că nu plătea creditul, acțiunile erau transferate la firma din Nicosia. Ceea ce s-a și întâmplat, pe 20 decembrie 2008, când – în baza garanției imobiliare – offshore-ul din Cipru preia Pionierul SA plătit un preț de 2,5lei pe acțiune.
De fapt, cum stabilesc procurorii DNA în urma anchetei, ambele firme, și ZG Proiect Solid Developer și Teamset Consultants din Cipru îi aparțineau cetățeanului israelian.
Prejudiciul statului: 11,9 milioane de lei
La data de 23 noirmebrie 2009, Garda Financiară - Comisariatul General a efectuat un control la ZG Proiect Solid Developer, ocazie cu care s-a constatat faptul că societatea învinuită a cauzat bugetului de stat un prejudiciu în valoare de 4.528.084, 49 lei, reprezentând impozit pe profit.
“Prejudiciul a rezultat în urma constatării faptului că cele două societăţi(n.r. – ZG Proiect Solid Developer și Teamset Consultants Limited) sunt persoane afiliate prin urmare taxele plătite la stat pe tranzacția în care a fost implicate Pionierul au fost recalculate, “În condiţiile în care tranzacţia dintre cele două societăţi s-ar fi realizat potrivit pieţei libere şi între persoane independente şi reevaluării preţului per acţiune la valoarea contabilă, respectiv 45,19 lei/acţiune, şi nu la valoarea nominală de 2,5lei/acţiune. În baza acestei nereguli, dar și alatora Ministerul Finanţelor Publice s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 11.954.645 lei.
Condamnare de zece ani
Pe fond, la Tribunalul București, Gideon Zelivansky a primit o pedeapsă de zece ani de închisoare. Sentința nu este definitive și se rejuducă în aceste luni la Curtea de Apel București.