Referat DIICOT. Teroristul Beke Istvan vorbea codificat despre atentat, bomba artizanală era numită "pizza" și urma să o activeze printr-un telefon mobil

Referat DIICOT. Teroristul Beke Istvan vorbea codificat despre atentat, bomba artizanală era numită "pizza" și urma să o activeze printr-un telefon mobil

Serviciul Român de Informații (SRI) a sesizat DIICOT pe data de 23 octombrie despre intenția organizației ”Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” (HVIM) de a iniția acțiuni violente

Ofițerii SRI avea informații că pe 10 octombrii membrii grupării extremiste ”Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” (HVIM) pregătesc o acțiune violentă. "Din actele de urmărire penală a rezultat faptul că, în cursul zilei de 10.10.2015, pe raza județului Covasna, a avut loc o întâlnire, a mai multor membri HVIM, pe parcursul căreia un membru al grupării a propus amplasarea și detonarea unui dispozitiv exploziv improvizat pe timpul desfășurării manifestației prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 decembrie 2015 pe raza localității Târgu Secuiesc, afirmând că are o cutie de petarde acasă ce poate fi folosită în acest sens", se scrie în referatul DIICOT prin care s-a cerut arestul preventiv pentru Bebe Istavn.

Pe parcursul respectivei întâlniri s-a convenit ca dispozitivul să fie realizat de Beke Istvan, care se pricepe la electronică, prin utilizarea unui fitil care ”ar face să se aprindă cel puțin 3-4 petarde simultan” și că mai trebuie ”doar o baterie”.

"Beke Istvan a afirmat că de pe telefonul mobil poate accesa camera video amplasată în exteriorul magazinului său situat în centrul localității Târgu Secuiesc și că va putea urmări marșul de ziua națională a României și detona dispozitivul exploziv improvizat de la distanță, chiar dacă va fi plecat din localitate cu familia", se mai scrie în materialul anchetatorilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ca loc de amplasare a dispozitivului s-a propus perimetrul din zona în care se află statuia lui Gabor Aron. Ca loc de amplasament un coș de gunoi din centrul localității situat pe traseul de deplasare al paradei militare, afirmând că după acțiune ”o să se spună că Târgu Secuiesc a fost atacat de teroriști”.

Un membru al organizației extremiste "a insistat că ”trebuie să facem o încercare, nu mănânci pizza cu poftă, doar o guști, vezi cum e, termenul de ”pizza„ fiind folosit cu referire la dispozitivul exploziv improvizat, H. I. afirmând că ar merita să facem, măcar să acumulăm experiență", mai scriu procurorii DIICOT.

Legături cu partidul maghiar Jobbik

Lideri organizației autohtone din județul Covasna a grupării naționalist-extremiste ”Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” (HVIM) se află în contactul direct al coordonatorilor formațiunilor ungare extremiste ”Mișcarea pentru o Ungarie mai bună” (JOBBIK), HVIM, respectiv ”Oastea Haiducilor” (recunoscută de către Oficiul pentru Protecția Constituției din Ungaria drept structură cu profil terorist), desfășoară, în scopul îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, acțiuni împotriva ordinii constituționale de natură a pune în pericol securitatea națională.

”Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” – HVIM este una din cele mai active organizații cu caracter revizionist și iredentist, rasist, antisemit și anti-românesc care acționează la nivelul Bazinului Carpatic pentru educarea tineretului de etnice maghiară în spiritul apartenenței la valorile identitar-naționale ale statului ungar. Obiectivul declarat al HVIM îl reprezintă refacerea Ungariei Mari, așa cum aceasta exista înainte de încheierea Tratatului de la Trianon (04.06.1920), prin alipirea la Ungaria a teritoriilor pierdute după încheierea Primului Război Mondial.

Pe teritoriul României activează HVIM Transilvania, entitate care, prin structura ideologică și modelul acțional respectă tiparul mișcării ungare, președinte fiind din anul 2014 Szocs Zoltan. În prezent la nivelul țării noastre HVIM activează pe raza județelor Cluj, Covasna, Harghita și Mureș.