Redescoperă Maramureşul: concediu de vis la preţuri mici
- Valentin Roman
- 11 mai 2011, 10:40
Puţine zone ale ţării se pot lăuda cu o moştenire culturală atât de bogată şi cu o frumuseţe a locurilor care pare desprinsă din poveşti. Aici totul se admiră, se simte şi nu se uită.
Maramureşul îşi întâmpină vizitatorii, la fiecare pas, cu obiective diverse, iar aici fiecare pasiune este hrănită din plin de bogăţia locurilor, care oferă de la privelişti unice până la sate vechi, unde tradiţiile încă se mai păstrează, biserici din lemn, cu o arhitectură particulară, case memoriale, cascade, muzee şi mănăstiri. Prin urmare, dacă vă doriţi o vacanţă aproape completă, atunci Maramureşul se poate dovedi destinaţia ideală.
Relieful zonei din nordul ţării este predominant muntos, cu munţii vulcanici Oaş, Gutâi şi Ţibles, la nord ridicându-se Munţii Maramureşului, iar la sud-est Munţii Rodnei. Aria mai cuprinde părţi din Subcarpaţii Transilvaniei, Podişul Someşan şi Dealurile Vestice.
Masivul Pietrosul din Munţii Rodnei adăposteşte o rezervaţie naturală cu numeroase urme glaciare, declarată de UNESCO rezervaţie a biosferei. Văi şi cascade turistul poate găsi la Valea Izei, Valea Marei, Puzdrele şi Cailor.
De asemenea, în Maramureş se poate schia şi se poate urca la altitudine cu teleschiul sau cu telescaunul.
Un loc încărcat de istorie şi spiritualitate
În Maramureş, urmele trecutului s-au păstrat în aproape fiecare sat şi oraş. Unele vestigii datează încă din secolul XIV, cum ar fi Turnul lui Ştefan şi Bastionul Măcelarilor din Baia Mare, ruinele Cetăţii Chioarului de lângă Şomcuta Mare, cele ale cetăţii Bogdan Vodă sau clădirea Monetăriei. De asemenea, tot în Maramureş, un obiectiv de interes major este reprezentat de Cimitirul Vesel de la Săpânţa, un loc aparte. Numeroasele edificii de cult din lemn, precum bisericile de la Chioar şi Lăpuş, întregesc tabloul unei zone încărcate de istorie, spritualitate şi tradiţie.
Consultanţii vă sfătuiesc să achiziţionaţi pachete de la agenţiile de turism, mai ales dacă vorbim de cazare la pensiuni cotate de la trei margarete în plus.
"Preţul pe care îl veţi plăti la agenţie este cu siguranţă mai mic decât cel achitat la recepţia pensiunii, deoarece agenţiile, achiziţionând la volum, beneficiază de discount din partea pensiunilor, lucru care le permite să vândă mai ieftin", ne-a spus Ioana Dobrescu, purtător de cuvânt al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor din Turism (ANAT).
În cifre, preţurile la cazare variază de la 40 de lei până la peste 100 de lei pe noapte, în funcţie de clasificarea unităţii de cazare şi a regimului de masă ales, dar şi de perioada vizitei. Majoritatea pensiunilor de aici includ, în pachetele destinate turiştilor, diverse activităţi de recreere, în funcţie de sezon, dar şi vizite la principalele obiective culturale ale zonei. Concret, dacă iarna puteţi să vă plimbaţi cu sania trasă de cai prin satele maramureşene, primăvara, vara şi toamna puteţi participa la festivalurile gastronomice sau meşteşugăreşti locale, puteţi participa la drumeţiile pe munte sau vă puteţi încerca talentul de olari într-unul din multele centre meşteşugăreşti din sate.
De altfel, caracterul rural al metodelor de recreere este şi cel care conferă atâta famerc zonei, o vacanţă aici fiind soluţia ideală pentru a evada din spaţiul citadin, zgomotos şi obositor. UNICITATE. La Săpânţa se găseşte singurul cimitir vesel din lume INTERES
În topul celor mai vizitate zone
Reprezentanţii ANAT şi cei ai pensiunilor din Maramureş susţin că zona continuă să fie în topul celor mai intersante destinaţii româneşti de vacanţă atât pentru turiştii români, cât şi pentru cei străini, alături de Transilvania şi Bucovina.
"Cererea pentru vacanţe în Maramureş se menţine la un nivel ridicat, mai ales în timpul sărăbătorilor religioase, dat fiind şi faptul că în acest areal se află o serie de biserici şi mănăstiri vechi şi vestite", precizează Ioana Dobrescu de la ANAT.
Nu doar frumuseţea naturii şi a obiectivelor culturale, istorice şi religioase îi atrag pe turişti în Maramureş, ci şi specialităţile gastronomice şi tradiţiile locale, în multe sate locuitorii purtând încă straie populare. De asemenea, este binecunoscută ospitalitatea acestora şi plăcerea cu care le povestesc vizitatorilor legendele locale.
Pentru a simţi cu adevărat spiritul tradiţional al Maramureşului vă recomandăm cazarea la o pensiune din circuitul agroturistic şi nu la un hotel clasic.
40 de lei este cel mai mic preţ perceput de pensiunile locale pentru o noapte de cazare cu mic dejun