Comisia Europeană își va publica săptămâna aceasta propunerile pentru ridicarea „treptată și parțială” a restricțiilor de călătorie la frontierele externe ale UE, începând cu 1 iulie,  a anunțat vicepreședintele Josep Borrell.

Ar fi vorba de ridicarea restricțiilor cu anumite țări terțe, luând în considerare „un anumit număr de principii și criterii” și bazându-se pe o „abordare comună” între statele membre, a explicat el.

Interdicția călătoriilor neesențiale în UE, în prezent în vigoare până la 15 iunie, a fost instituită pe 17 martie, într-o manieră coordonată între statele membre și Comisia Europeană, pentru a combate din nou răspândirea pandemiei coronavirus și extinsă de două ori.

La sfârșitul săptămânii trecute, cei 27 de miniștri de interne au convenit să se coordoneze pentru această redeschidere treptată călătorilor din țările din afara spațiului Schengen și UE.

Executivul european poate emite doar un aviz, decizia finală revine fiecărui stat membru. Comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat săptămâna trecută că nu toate țările sunt de acord cu criteriile care trebuie luate în considerare pentru redeschidere.

Grecia, de exemplu, a cărei economie depinde în mare măsură de turism, a anunţat deja că va relua transportul aerian începând din 15 iunie pentru o listă de ţări, inclusiv state din afara UE şi spaţiul Schengen, precum Australia, China şi Coreea de Sud.

Referitor la frontierele interne ale Uniunii, „mai multe state membre sunt în mijlocul procesului de ridicare a controalelor”, a menţionat Borrell, potrivit căruia Comisia „consideră că aceste proceduri trebuie să fie finalizate în cursul lunii iunie”, scrie Agerpres.

Germania, la rândul său, a decis miercuri să extindă până la 31 august avertismentele sale cu privire la călătoriile în afara Uniunii Europene, îngreunate oricum de cvasi-paralizia  flotei aeriene mondiale.

„Aceste avertismente de călătorie se vor aplica în continuare pentru toate țările, cu excepția statelor membre UE, a statelor asociate Schengen și a Regatului Unit pentru moment până în prezent la 31 august”, a declarat ministrul german de externe, Heiko Maas.

Berlinul și-a justificat poziția explicând că nu dorește să „riște ca germanii să rămână blocați din nou în întreaga lume în această vară sau ca turiștii să reintroducă virusul în Germania”.

În ceea ce privește frontierele interne ale Uniunii, „mai multe state membre sunt în proces de ridicare a controalelor”, a menționat Josep Borrell, adăugând că executivul european „consideră că aceste proceduri ar trebui finalizate în luna iunie” .