Rectorul Academiei de Poliție a fost amendat. Sindicaliștii au dat totul în vileag

Rectorul Academiei de Poliție a fost amendat. Sindicaliștii au dat totul în vileag

Rectorul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, Cătălin Andruş, a fost amendat de instanță deoarece a refuzat să-i pună la dispoziție mai multe informații referitoare la exmatricularea unui student.

Informația a fost prezentată de reprezentanții Sindicatului polițiștilor, Europol, potrivit cărora, este vorba despre o decizie a Tribunalului Vaslui. Potrivit sindicaliștilor, judecătorii vasluieni l-au amendat pe rectorul Academiei de Poliție, Cătălin Andruş, după ce acesta a ignorat decizia judecătorilor și a refuzat să comunice în ce condiţii a dispus exmatricularea unei studente, Andreea Agafiţei.

Această studentă a dat în judecată conducerea Academiei de Poliției, potrivit informaților furnizate de Sindicatul Europol, în urmă cu un an, după ce a fost exmatriculată exmatriculată pe motiv că nu a obţinut numărul maxim de credite.

„Andreea a chemat în judecată  Academia Poliţie pentru că a fost exmatriculată în mod abuziv în baza unui Regulament privind activitatea profesională a studenţilor făcut pe genunchi şi din cauza căruia mulţi studenţi au avut de suferit şi au fost exmatriculaţi sau au repetat anul şcolar”, se arată materialul transmis de Sindicatul Europol.

Ne puteți urmări și pe Google News

Studenta a decis să se adreseze judecătorilor solicitând suspendarea articolelor din Regulament, în baza cărora s-a dispus exmatricularea şi anularea Hotărârii de exmatriculare. În cadrul procesului, judecătorii au solicitat informații despre această situație de la conducerea Academiei, însă rectorul Cătălin Andruş a refuzat să le pună la dispoziție. În aceste condiții, judecătorii au dispus ca Andruş să fie sancționat în conformitate cu prevederile art. 13, alin. 4 din Legea nr 554/2004 a contenciosului administrativ.

„Dacă autoritatea publică nu trimite în termenul stabilit de instanţă lucrările cerute, conducătorul acesteia va fi obligat, prin încheiere interlocutorie, să plătească statului, cu titlu de amendă judiciară, 10% din salariul minim brut pe economie pentru fiecare zi de întârziere nejustificată”, se arată în actul normativ.

Exmatriculări abuzive la Academie

De asemenea, instanţa a mai constatat că Regulamentul privind activitatea profesională a studenţilor, prin care sunt obligaţi să obţină anual 60 de credite conţine prevederi considerate abuzive. Potrivit judecătorilor, acestea contravin Legii nr. 288/2004 privind organizarea studiilor universitare, precum şi Sistemului European de Credite de Studiu Transferabile.

De altfel, nu este prima oară când o instanță de judecată dă dreptate unui student exmatriculat. Potrivit Europol, un caz similar a fost judecat la Curtea de Apel Oradea, iar studentul care s-a adresat judecătorilor a primit câștig de cauză.

„Deşi tot mai multe instanţe de judecată constată ilegalitatea Regulamentului întocmit şi votat de Senatul Academiei, acesta încă este în vigoare şi în continuare sunt studenţi care au de suferit ceea ce arată în mod explicit atât lipsa de implicare a managerilor vremelnic aflaţi la cârma acestei instituţii, cât şi abuzul de putere care se răsfrânge asupra studenţilor”, arată Sindicatul Europol.