Rectorii-parlamentari, protejaţi de propriii colegi
- Clarice Dinu
- 24 februarie 2011, 09:24
Deputaţii-jurişti au decis că rectorii care sunt şi deputaţi sau senatori nu trebuie puşi să aleagă, deşi potrivit noii legi a educaţiei sunt consideraţi incompatibili.
Cu noua lege a educaţiei care prevede că funcţia de rector este incompatibilă cu cea de parlamentar, deputaţii-jurişti şi-au scutit de bătăi de cap colegii care se află în această situaţie, hotărând că nu trebuie să aleagă, iar noile reglementări pot fi aplicate doar după ce-şi vor fi încheiat mandatul în curs de la conducerea universităţilor.
Decizia a fost luată marţi, cu 11 voturi "pentru" şi 9 "împotrivă", acestea din urmă aparţinând deputaţilor puterii, care n-au reuşit să se mobilize la vot.
Astfel, celor prezenţi le-a rămas doar să precizeze pentru stenogramă că regimul incom pati bilităţilor se aplică odată cu in trarea în vigoare a legii. În aceste condiţii, mai disciplinată, opoziţia a reuşit să-şi impună punctul de vedere.
"Potrivit articolului 364, alineatul 2 din noua lege a educaţiei, la finalizarea actualului mandat de rector cei vizaţi trebuie să ia o decizie. Altfel legea s-ar aplica retroactiv", a declarat PSD-istul Florin Iordache.
"Din punctul meu de vedere există incompatibilitate între funcţia de rector şi cea de parlamentar, dar s-a votat politic. PSD a arătat iarăşi că nu doreşte respectarea legii, ci menţinerea privilegiilor", a replicat deputatul PDL Mihail Boldea, membru în comisia juridică.
ANI: o opţiune în 60 de zile
Reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Integritate consideră însă că, după intrarea în vigoare a legii educaţiei, deţinerea funcţiei de rector simultan cu o funcţie de demnitate publică generează o stare de incompatibilitate.
"Opinăm că, în cel mult 60 de zile de la intrarea în vigoare a Legii educaţiei naţionale, sau, după caz, în funcţie de prevederile din regulamentele specifice care reglementează funcţia sau demnitatea publică, persoanele care deţin funcţia de rector trebuie să opteze între această funcţie şi funcţia de conducere sau de demnitate publică şi/sau funcţia de conducere în cadrul unui partid politic, deţinute", se arată într-un punct de vedere transmis EVZ de ANI.
Vizată de noile prevederi, Ecaterina Andronescu, rector şi senator PSD, nu intenţionează să aleagă între funcţii, susţinând că legea se aplică noilor mandate de rector, nu celor în curs.