Roger Federer a cucerit, la Australian Open, cel de-al 20-lea titlu de Mare Șlem, record absolut în epoca modernă a tenisului masculin.

Pe locul 2 în clasamentul all-time

Elvețianul s-a bucurat până la lacrimi pentru succesul de la Melbourne și, la 36 de ani, rămâne un pretendent demn de luat în seamă și la câștigarea celorlalte turnee de Grand Slam. Considerat de majoritatea specialiștilor ca fiind cel mai important jucător de tenis din istorie, elvețianul a ajuns la un total de 96 de turnee câștigate.

Cifra impresionantă îl clasează însă, la acest capitol, pe locul al 2-lea într-o ierarhie all-time, întocmită în era Open. Liderul incontestabili rămâne americanul Jimmy Connors (65 de ani), cel care a făcut furori în „Sportul Alb”, la mijlocul anilor ‚70 – ‚80. El a adunat 109 victorii în turnee, dintre acestea, opt fiind în turnee de Mare Șlem. Nici Connors, nici Federer nu s-au descurcat foarte bine pe zgură. Americanul n-a triumfat la Roland Garros, în timp ce elvețianul a câștigat doar în 2009.

La numărul trofeelor câștigate la US Open, cei doi sunt la egalitate (5), în timp ce la Australian Open, Conners are un succes, iar Federer 6. La Wimbledon, scorul este de 8-2 pentru sportivul din „Țara Cantoanelor”. Însă, luând în considerare toate turneele, Jimmy stă mai bine, iar elvețianul ar mai avea nevoie de 13 victorii pentru a-l egala. Fapt puțin probabil, chiar și pentru marele Roger Federer.