Record istoric. Ce s-a întâmplat cu economia Franței și a Germaniei în pandemie

Record istoric. Ce s-a întâmplat cu economia Franței și a Germaniei în pandemie

Pandemia de COVID-19 a afectat puternic economia globală. După rezultatele dezastruoase pe al doilea trimestru înregistrate în Statele Unite, a venit rândul țărilor europene să facă inventarul pierderilor. Iar datele sunt absolut șocante!

Franța a înregistrat o contracție de 13,8% în trimestrul al doilea, cea mai mare de după Războiul Rece. Iar asta după ce în primul trimestru al anului scăderea a fost de 5,9%. Consumul a scăzut cu 11%, importurile cu 17,3%, iar exporturile s-au prăbușit cu 25,5%.

Nici Germania nu se simte mai bine după pandemie. În trimestrul al doilea, economia germană a scăzut cu 11,7%, față de aceeași perioadă a anului trecut, ceea ce înseamnă cea mai mare contracție înregistrată din 1970 până până acum. Nici măcar în timpul marii crize financiare din 2009, când scăderea a fost de 4,7%, problemele nu au fost atât de mari. Cauza principală a fost prăbușirea consumului și a exportului în lunile de lockdown complet din Europa și din economii puternice de pe glob.

Italia și Spania au fost și ele grav lovite de pandemie. Astfel, în trimestrul al doilea, au înregistrat scăderi de 17,3% și, respectiv, 18,5%. Spania și-a pierdut astfel tot avansul economic înregistrat în ultimii 6 ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Statele Unite s-au confruntat și ele cu un declin istoric de 32,9% pe trimestrul al doilea, intrând în recesiune pentru prima dată în ultimii 11 ani. Este cea mai rapidă prăbușire trimestrială, mult mai gravă decât în 2009 și comparabilă cel mult cu marea criză economică din 1929. Peste 20 de milioane de americani au rămas șomeri în ultimele luni, iar numărul celor care au solicitat ajutor social este cel mai mare din ultimii 80 de ani. De asemenea, multe companii s-au închis, iar cele care se străduiesc să supraviețuiască sunt convinse că, mai devreme de jumătatea anului viitor nu se vor vedea semne de îmbunătățire.